Volledig scherm
© Thinkstock

Woonwagenkampje Brombeer op losse schroeven in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De ontwikkeling van het geplande woonwagenkampje aan de Antwerpsestraatweg is op last van de Bergse gemeenteraad voorlopig stilgelegd. Eerst moet duidelijk worden wat de gemeente Bergen op Zoom financieel boven het hoofd hangt aan planschadeprocedures van verontruste omwonenden. Mochten die kosten nou echt de pan uit rijzen, dan zit er misschien niks anders op dan het kamp op die plek af te blazen en te zoeken naar een nieuwe locatie.

In 2015 besloot de Bergse gemeenteraad na lang wikken en wegen twee extra woonwagenkampjes aan te leggen. De gemeente koost uiteindelijk voor een plek bij Langs de Lijn en op voormalig sportpark De Brombeer aan de Antwerpsestraatweg. Tegen die laatste locatie kwamen de omwonenden direct in verzet. Zij vrezen dat hun woningen door de kampjes flink in waarde zullen dalen.

VVD en Lijst Linssen (die in 2015 tegen stemden) denken dat de planschadeprocedures van die bewoners de gemeente tonnen extra gaan kosten. ,,Dat zie je gewoon aankomen", zegt Gertjan Huismans (VVD). ,,Dat is gewoon een kwestie van je boerenverstand gebruiken." Maar daar is niet iedereen van overtuigd. ,,Het zou heel goed kunnen dat het veel duurder wordt, maar we weten het niet. We kunnen niet beslissen op basis van aannames", vindt GroenLinks-voorman Peter van den Ouden. ,,Laten we eerst de cijfers afwachten."

Wethouder Patrick van der Velden verwacht dat financiële doorkijkje in januari of februari te kunnen presenteren. Maar hij waarschuwt ook dat bij een definitieve streep door de Brombeer het hele verhaal opnieuw begint. ,,Dat voorspel ik jullie. We zijn op deze twee locaties uitgekomen, omdat dit volgens ons de enige geschikte plekken zijn. Valt de Brombeer af, dan zal ik een alternatieve locatie moeten zoeken. Maar ik zie nu echt niet waar. Waar zo'n kampje ook komt, er zullen altijd tegenstanders zijn."

Verschillende bewoners uit de Antwerpsestraatweg, Albert Cuijpstraat en Merijntje Gijzenlaan laten weten blij te zijn dat er nu even pas op de plaats wordt gemaakt. ,,Er wordt naar ons geluisterd. We hebben de gemeente altijd gewaarschuwd dat dit een hele dure locatie gaat worden."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom