Volledig scherm
© Thinkstock

Woonwagenkamp Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom kost ruim 1,5 miljoen euro

BERGEN OP ZOOM - Het beoogde woonwagenkamp aan de Antwerpsestraatweg gaat de gemeente Bergen op Zoom vermoedelijk 1.550.000 euro kosten. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de kosten van eventuele juridische procedures.

Ook onzeker is wat er aan eventuele planschade op de gemeente afkomt. Volgens een extern adviesbureau is de kans daarop 'nihil'.

Dat blijkt allemaal uit een brief van het Bergs college aan de gemeenteraad. Die drong er eind vorig jaar bij wethouder Patrick van der Velden aan om zo snel mogelijk te komen met een financieel doorkijkje over wat de gemeente aan extra kosten boven het hoofd hangt als ze doorzet met de ontwikkeling van het terrein van de Brombeer tot woonwagenlocatie.

Omwonenden zijn daar zwaar op tegen, zij vrezen dat hun woningen flink in waarde zullen dalen door de komst van zo'n kampje. Ze kondigen aan hier tegen te zullen procederen. De raad wilde daarom eerst eens weten wat de gemeente financieel boven het hoofd hangt tot er verder gegaan wordt met de ontwikkeling van de Brombeer. Tot die tijd ligt het proces stil.

Geen alternatieve locatie

De bal ligt volgens gemeentewoordvoerder Erwin Stander nu weer bij de raad. Want die moet op basis van deze nieuwe informatie beslissen hoe het nu verder gaat: het benodigde extra geld vrijmaken en doorpakken of de locatie afblazen.

Dat laatste heeft niet de voorkeur van wethouder Van der Velden. Die gaf eerder al te kennen geen alternatieve locatie voor handen te hebben. Het is nog niet duidelijk wanneer de raad zich weer over de kwestie buigt. Dat moet in het presidium (het overlegorgaan tussen de fractievoorzitters, CH) besloten worden.

Volgens bewoners uit de Antwerpsestraatweg, Albert Cuijpstraat en Merijntje Gijzenlaan is er sprake van onderschatting. ,,Want er is in dit overzicht nog geen rekening gehouden met planschade en juridische kosten. Het zal nog wel duurder worden denken wij."

Over hoe het nu verder gaat, durven de buurtbewoners geen voorspellingen te doen. ,,Maar ruim anderhalf miljoen voor acht woonwagens, daar zullen veel partijen wel van schrikken."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom