Volledig scherm
Leerlingen van het Wielercollege trainen in de bossen van Hoogerheide. archieffoto Robert van den Berge/het fotoburo

Woensdrecht wil zichzelf als wielergemeente in de markt zetten

HOOGERHEIDE - Het dinsdag gepresenteerde Wielerplan Woensdrecht 2017-2000 moet 'sturing geven aan het wieler- en fietsaanbod voor de sportieve én de recreatieve fietser'. Tevens is het de aanzet voor de 'branding' van Woensdrecht als fiets- en wielergemeente, dat wil zeggen het bevorderen van 'merkbekendheid'.

Dat is nodig, vindt portefeuillehouder Martin Groffen. "In Nederland zijn al heel wat mensen bekend met de combinatie Woensdrecht en fietsen. Maar dat kan nog beter. Woensdrecht Wielergemeente moet een speciaal merk worden." Dat heeft onder meer een economisch voordeel: "Wij willen graag dat nog meer fiets- en wielerliefhebbers geld uitgeven in onze regio." Een van de doelen waarmee hij dat wil bereiken, is het opzetten van een wielerplatform. Dit platform gaat onder andere een nieuw merk ontwikkelen om de herkenbaarheid van wielergemeente Woensdrecht te vergroten. "Dit merk moet bij alle externe communicatie zichtbaar zijn", aldus Groffen. In het plan iws extra geld opgenomen voor activiteiten rondom recratie, sport en welzijn. In 2017 wordt het budget ingezt voor onder onder andere communicatie, wielerrondes en jeugdwedstrijden, stimulering van woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer.

Wielerplatform

Het Wielerplan wordt uitgevoerd door een'wielerplatform. "We willen het plan dragen met zoveel mogelijk partijen". legt Groffen uit, "zoals de wielervereniging, horeca, scholen en ondernemers. Wij willen een zo breed mogelijk draagvlak."

Het Wielerplan Woensdrecht is onderdeel van het Wielerplan West-Brabant dat is opgesteld door Regio West-Brabant (RWB). Daaronder valt onder meer de gemeente Rucphen. Die wil zich ook duidelijk profileren als wielergemeente. "Wij zijn bekend met de plannen van Woensdrecht", zegt wethouder René Lazeroms. "We bijten elkaar niet. We vullen elkaar aan." Groffen: "We rijden elkaar niet in de wielen."

Op 15 december wordt het plan besproken in de gemeenteraad. "Als die 'ja' zegt, kunnen we door", besluit Martin Groffen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom