Volledig scherm
Jan Andriese uit Hoogerheide vroeg aandacht voor De Berendrechtse Begankenis, een bedevaart die een traditie kent van bijna 200 jaar, maar steeds minder deelnemers trekt. ,,Dit moet een evenement worden dat behalve een religieus karakter, ook aantrekkelijk wordt voor wandelaars”. © TONNY PRESSER

Woensdrecht wil meer aandacht voor het erfgoed in de gemeente

OSSENDRECHT - De gemeente Woensdrecht moet zich actiever bezig gaan houden met erfgoed. Dat was de belangrijkste boodschap die de gemeente mee krijgt over het erfgoed in Woensdrecht. 

Woensdrecht beschikt niet over een erfgoedbeleid, maar wil dat wel in de loop van volgend jaar presenteren. Afgelopen week was er in de kapel van De Volksabdij in Ossendrecht een themabijeenkomst over het Woensdrechtse erfgoed. Hiervoor waren onder meer de heemkundekringen, natuurverenigingen, en museabeheerders uitgenodigd. ,,We willen graag jullie mening horen hoe het erfgoedbeleid er uit moet komen te zien”, vertelde wethouder Jeffrey van Agtmaal. 

Ondergeschoven kindje 

Quote

De gemeente geeft veel geld uit aan sport maar erfgoed is een onderge­scho­ven kindje

Een bezoeker van de themabijeenkomst

De aanwezigen konden hun mening geven over monumenten, religieus erfgoed, dialecten en evenementen. ,,De gemeente geeft veel geld uit aan sport maar erfgoed is een ondergeschoven kindje”, vond een van de aanwezigen.

Er moet ook meer aandacht komen voor de toekomst van de kerkgebouwen die door het sterk afnemende kerkbezoek in de toekomst een andere functie moeten krijgen. ,,Ga als gemeente in overleg met Het Bisdom”, vindt Leo den Heijer. 

Taak voor de gemeente

Jan Andriese uit Hoogerheide vroeg aandacht voor De Berendrechtse Begankenis, een bedevaart die een traditie kent van bijna 200 jaar, maar steeds minder deelnemers trekt. ,,Dit moet een evenement worden dat behalve een religieus karakter, ook aantrekkelijk wordt voor wandelaars”. 

Een zorgenkindje zijn de musea. Het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen is eigendom van de Broeders van Huijbergen, maar de congregatie is aan het vergrijzen en zou het liefst het beheer over willen geven aan een andere instantie. ,,Een mooie taak voor de gemeente”, vindt Den Heijer. 

Hetzelfde geldt voor hert oorlogsmuseum in Ossendrecht waarvan de beheerder al ruim de zeventig is gepasseerd. De heemkundekringen moeten meer budget krijgen om de jeugd kennis te laten maken met erfgoed. Zo zouden bij de scholen lezingen moeten komen in dialect en moet er meer aandacht komen voor archeologie. ,,Kinderen vinden het leuk om scherven aan elkaar te lijmen”, riep een van de aanwezigen. 

Quote

Dit moet een evenement worden dat behalve een religieus karakter, ook aantrekke­lijk wordt voor wandelaars

Jan Andriese over De Berendrechtse Begankenis

En nu?

Van Agtmaal was blij met de input. ,,We gaan dit verzamelen en met een klein comité een visie maken, waarna we volgend jaar in juni een volgende bijeenkomst gaan houden.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom