Volledig scherm
De wethouders Yvonne Kammeijer van Bergen op Zoom en Cor van Geel van Steenbergen, bestuurder Conny Helder van zorginstelling tanteLouise en de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek tekenden woensdag in Hoogerheide een vierjarig contract voor begeleiding en huishoudelijke ondersteuning. Ook elf andere aanbieders doen mee. © Peter de Brie

Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom borgen zorg en dat mag wat kosten

HOOGERHEIDE - Goede zorg aan mensen die dat nodig hebben en fatsoenlijke salarissen voor degenen die deze zorg leveren: daar trekken de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht overtuigd de beurs voor. Ze tekenden gisteren contracten met twaalf zorgaanbieders.

De drie Brabantse Wal-gemeenten regelen de steun en zorg voor vele honderden mensen die dat nodig hebben, maar niet zelf kunnen betalen. Voor degenen die dat werk uitvoeren, is het hard aanpoten. En de komende jaren stijgen de kosten met 7 à 8 procent, waardoor er voor 2018 in Woensdrecht bijvoorbeeld 160.000 euro extra is geraamd.

,,Maar ik lig daar niet wakker van”, stelt de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek, die gisteren als gastheer fungeerde voor de ‘signeersessie’ in Hoogerheide. ,,Wij willen goede zorg voor onze mensen en geen uitmelkcontracten voor het personeel. Dus als de tarieven stijgen maar de kostprijs wel reëel blijft, dan betalen we dat.”

Ter indicatie: in Woensdrecht hebben nu zo’n 365 mensen recht op huishoudelijke ondersteuning. Voor begeleiding gaat het om 140 mensen, individueel of als groep.

CAO-salaris

Van der Beeks Steenbergse collega Cor van Geel verwacht voor komend jaar zo’n 260.000 euro meer uit te geven. ,,Maar dat accepteren we. De economie zit in de lift, salarissen stijgen en het werk moet onder goede arbeidsomstandigheden kunnen worden gedaan voor een normaal CAO-salaris.”

In Bergen op Zoom vindt de verrekening op een iets andere manier plaats. De stijging wordt meegenomen in de WMO-budgetten (Wet maatschappelijke ondersteuning). Daar komt wel wat meer druk op, maar er wordt niet direct een overschrijding verwacht. De Bergse wethouder Yvonne Kammeijer gaf aan dat de kosten altijd kunnen oplopen als meer mensen zich melden die recht blijken te hebben op zorg. ,,En ze die nodig hebben, zullen wij hen die uiteraard niet onthouden. Verder hopen we dat er door middel van innovatie en slim werken bespaard kan worden.”

Twaalf zorgaanbieders

Omdat de contracten voor de begeleiding van mensen en voor huishoudelijke ondersteuning eind december na drie jaar aflopen, gingen Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom samen een inkooptrajact in. De gemeenten vonden twaalf zorgaanbieders bereid om vanaf 1 januari 2018 voor vier jaar de gewenste zorg te leveren. Dat is gisteren bekrachtigd met de benodigde handtekeningen van alle betrokken partijen. ,,En tot 15 november kunnen nog nieuwe partijen zich melden”, aldus Van der Beek.

Tot de ondertekenaars behoorden tanteLouise/Vivensis, Actief Zorg/Actief Huiszorg, Axxicom Thuishulp, TWB Thuiszorg, Amarant Groep, GGZ Westelijk Noord-Brabant, Pameijer, SDW, Ter Wal Woonzorg en Zintri Zorggroep.

Vertrouwd gezicht

De Brabantse Wal-partners hopen zo op rust en continuïteit voor de cliënten. Niemand wil een herhaling van 2016, toen thuiszorgorganisatie TSN failliet ging en Actief Zorg die taken over moest nemen. ,,Dat is wel gelukt”, aldus Van der Beek. ,,En vaak met hetzelfde personeel. Het is fijn dat mensen die hulp in huis krijgen een vertrouwd gezicht blijven zien.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (56%)
  • nee (44%)
510 stemmen