Woensdrecht is de groenste gemeente van West-Brabant

HOOGERHEIDE - Woensdrecht is de groenste gemeente in West Brabant. Dat blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek van RTL Nieuws en Wageningen Universiteit naar groen in de bebouwde kom in de Nederlandse gemeenten.

In West-Brabant heeft Woensdrecht het meeste groen binnen de bebouwde kom, gevolgd door de gemeentes Drimmelen en Alphen-Chaam. Wethouder Jeffrey van Agtmaal is verheugd met de uitkomst van dit onderzoek Woensdrecht heeft al vele jaren de slogan 'De Groene gemeente achter de Brabantse Wal'. "Ik hoop dat we in de toekomst deze toppositie kunnen behouden", zegt Van Agtmaal. 

Hij heeft daar alle vertrouwen in: "Zeker met het door de gemeenteraad net aangenomen groenbeleidsplan wordt meer ruimte geboden aan de vergroting van de biodiversiteit en het behouden van groen". 

Speciale pot met geld

De gemeente roept in het onlangs vastgestelde groenbeleidsplan voor de komende jaren haar burgers op om met initiatieven te komen om de kernen nog groener te maken. "Daar hebben we een speciale pot met geld voor gereed staan."

Ook het onderhoud aan het groen moet de komende jaren naar boven worden bijgesteld. Vanwege de bezuinigingen werd het groenonderhoud vier jaar geleden velaagt van niveau A naar niveau C. "Ondanks die verlaging zijn we toch mooi de groenste van West Brabant", zegt Van Agtmaal trots. 

Nog groener en fraaier

Als het aan de gemeenteraad en Van Agtmaal ligt, zal Woensdrecht de komende jaren alleen maar groener en fraaier worden. "De Gemeenteraad heeft besloten om vanaf 2018 het groenonderhoud weer te verhogen naar het A Niveau." Als het aan Van Agtmaal ligt wordt stenen verharding langs de trottoirs en de straten de komende jaren zoveel mogelijk vervangen door nieuw groen.

Volledig scherm
Jeffrey van Agtmaal. © EDWIN WIEKENS

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom