Volledig scherm
© Thinkstock

Wijkhuizen verdwijnen naar achterkamertjes van politiek in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Alleen achter gesloten deuren zijn de wethouders Yvonne Kammeijer en Arjan van der Weegen bereid de gemeenteraad volledig te informeren over alles wat er speelt rond de wijkhuizen in Bergen op Zoom. Dinsdagavond is er daarom een besloten raadsvergadering, waarvan de uitkomst mogelijk het lot bepaalt van het personeel.

Dat staat per 1 januari op straat, omdat overleg tussen de Stichting Verenigde Wijkcentra (SVW) dat nu de wijkhuizen runt en de WijZijn Traversegroep die per 1 januari de baas is, deze week op niks uitliep. SVW vindt dat WijZijn het personeel moet overnemen, WijZijn weigert dat.

Actiecomité De Ontmoeting dat ook in de race was voor de wijkhuizen maar er naast pakte, hoopt de gemeenteraad alsnog voor zich te winnen. "Wij hebben de oplossing", zegt Eugène van den Eijnden van dat comité. "Wij houden het personeel wel aan het werk."

De zorg in die gemeenteraad over dat personeel en over de wijkhuizen neemt steeds meer toe. Want 1 januari komt snel dichterbij. "Dat het personeel op straat komt te staan, is schandalig", vindt Peter van den Ouden (GroenLinks). En hij staat niet alleen. "Hoe nu verder?", vraagt Evert Weys van GBWP zich af.

"Waarom neemt WijZijn zijn verantwoordelijkheid niet tegenover het personeel?", is wat Gertjan Huismans (VVD) ervan denkt. "We hebben als gemeenteraad in juni gezegd dat bij de overname het personeel zo veel mogelijk aan het werk moet blijven", brengt Annette Stinenbosch (CDA) in herinnering. Wethouder Kammeijer baalt ervan dat het overleg tussen WijZijn en SVW is geklapt.

WijZijn wilde eerst nog wel twee sleutelfiguren van SVW overnemen per 1 januari, maar ziet nu zelfs daar van af. "Wie doet de deur open op 1 januari?", wil de gemeenteraad weten. Op alles wat er onder de politiek leeft aan vragen komt een antwoord. Maar tijdens een besloten vergadering.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom