Wielerplan 'te duur en te ambitieus voor gemeente Woensdrecht'

Het Wielerplan Woensdrecht zoals dat dinsdagavond ter discussie aan de raad wordt aangeboden, is 'veel te ambitieus voor een kleine gemeente als Woensdrecht'. Dat wil de lokale AKT, Alle Kernen Troef, alvast naar buiten brengen. 

,,Er zitten te veel haken en ogen aan", vindt AKT-fractievoorzitter Ludo Bolders. 

Het  door wethouder Martin Groffen op 15 november gepresenteerde Woensdrechtse Wielerplan 2017-2020 rust op vier pijlers: een wielerplatform met een brede vertegenwoordiging in de wielergemeenschap, een communicatieplan dat het 'merk' Woensdrecht onder andere via een logo verder bekend moet maken,  een financiële ondersteuning en richtlijnen voor projecten en initiatieven die bij het wielerplan aansluiten.

,,Het is enerzijds een goed plan'', begint AKT-fractievoorzitter Ludo Bolders, ,,maar de focus van het op te richten platform komt nu wel erg veel te liggen op alles waar de stichting GP Adrie van der Poel al bij betrokken is.'' De GP Adrie van der Poel is een veldritwedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd in Hoogerheide. 

Ook bij het financieringsplan zet Bolders vraagtekens. Voor het wielerplan is een extra budget nodig van ruim 15 euro per inwoner. Hiervan is 5 euro bestemd voor het WK veldrijden in 2020. Bolders heeft uitgerekend dat daar '3 ton belastinggeld' naartoe gaat. ,,Het is sowieso de vraag of dat in 2020 hier komt. In 2018 is  Valkenburg al aan de beurt. De kans is dan klein dat er twee jaar later alweer een Nederlandse gemeente wordt aangewezen." Bolders wil het anders: ,,Het zou het college sieren zich te focussen op het wielerevenementen waarin commerciële belangen geen rol spelen. Er wordt vaak veel minder op verdiend dan men denkt." 

Dan is er nog de enquete waar hij moeite mee heeft. De gemeente heeft ter voorbereiding van het Wielerplan aan burgers van  Woensdrecht gevraagd hoe ze over  de ontwikkeling van Woensdrecht als serieuze wielergemeente denken. Daaruit bleek dat 64 procent vóór is. ,,Maar hoeveel waarde heeft een enquête als  slechts een paar honderd mensen om hun mening is gevraagd?'', vraagt de Woensdrechtenaar zich af. 

Laatste punt in het Wielerplan waar hij over valt: de stakeholders die genoemd worden. ,,Ik begrijp niet dat er maar één horeca-instelling wordt genoemd. Waarom de andere niet?''

Al met al concludeert hij dat de gemeente Woensdrecht zich met het plan een maatje te groot rekent. ,,Dit krijgt Woensdrecht in zijn eentje niet voor elkaar. Ons voorstel is daarom om een dergelijk plan samen met Rucphen, Roosendaal, Bergen op Zoom en Steenbergen uit te werken. Deze gemeenten profileren zich ook als wielergemeente. Samen kunnen ze een veel breder draagvlak scheppen om tot een wielerregio Brabant te komen."

  1. Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    SINT MAARTEN/DORST/ROOSENDAAL - Een ambulanceteam met hulpverleners uit onder meer Dorst, Roosendaal, Bergen op Zoom, Uden en Tilburg is sinds afgelopen zondag actief op Sint-Maarten. Het negenkoppige team, dat bestaat uit verpleegkundig specialisten, ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen, neemt onder leiding van coördinator Lianne van Driel (50) uit Dorst, drie weken lang de taken over van de plaatselijke ambulancemedewerkers. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom