Wielerexpo met shirts en foto's als opwarmer voor NK in Hoogerheide

VIDEOHOOGERHEIDE - Voor zover dat in een fietsgekke gemeente als Woensdrecht nodig is, is woensdagavond op het gemeentehuis in Hoogerheide een expositie met wielershirts en -foto's geopend om mensen warm te maken voor het NK dat 30 juni en 1 juli op de Scheldeweg finisht.

Jeffrey van Agtmaal, regerend landskampioen bij de wethouders en burgemeesters, peddelde op zijn tijdritfiets de hal binnen. Hij bleek echter nog niet vereeuwigd aan de muur te hangen tussen de platen die wielerfotografe Petra Huijsmans uit Stampersgat tentoonstelt.

,,Fotograferen en dan vooral wielrenners is mijn passie", aldus Huijsmans, die al eens exposeerde op BredaPhoto en genomineerd was voor de cultuurprijs van Halderberge. Vorig jaar kwam er een droom uit. ,,Voor een persbureau mocht ik geaccrediteerd tien dagen fotograferen in de Tour."

De wielerexpo met het oog op het NK in Hoogerheide is woensdag geopend met (vlnr) Marjon en Theo Jaspers, wielerfotografe Petra Huijsmans, de wethouders Hans de Waal en Jeffrey van Agtmaal, Rowena van de Klundert, wielershirtverzamelaar Ricardo Rens, en Adrie Leenaerts van Stichting Uit de Kunst Woensdrecht.
Volledig scherm
De wielerexpo met het oog op het NK in Hoogerheide is woensdag geopend met (vlnr) Marjon en Theo Jaspers, wielerfotografe Petra Huijsmans, de wethouders Hans de Waal en Jeffrey van Agtmaal, Rowena van de Klundert, wielershirtverzamelaar Ricardo Rens, en Adrie Leenaerts van Stichting Uit de Kunst Woensdrecht. © Tonny Presser © 2018
Quote

De foto's van de wielerkam­pi­oe­nen zijn in zwart-wit, maar de truien zijn in kleur opgelicht

Petra Huijsmans, (wieler)fotografe

De meeste foto's in het gemeentehuis zijn van winnaarstypes. ,,Nationale,  olympische of wereldkampioenen, geletruidragers. De foto's zijn zwart-wit, de truien zijn in kleur opgelicht", vertelt Huijsmans, trouw bezoekster van de wereldbekerveldrit GP Adrie van der Poel te Hoogerheide.

Quote

Wij exposeren hier vaker en ik hou van sport, dus ben ik er gelijk ingevlogen toen ze om een NK-expo vroegen

Adrie Leenaerts, Stichting uit de Kunst Woensdrecht

Ze werd bij de tentoonstelling betrokken door Ossendrechtenaar Adrie Leenaerts van de Stichting uit de Kunst Woensdrecht. ,,Wij houden vaker exposities in het gemeentehuis en kregen het verzoek om iets rond het NK wielrennen te doen. Ik hou van sport, dus ben ik er gelijk ingevlogen."

Na een babbel met Huijsmans haalde Leenaerts in een tweede gesprek Ricardo Rens uit Hoogerheide erbij, een verwoed verzamelaar van memorabilia op fietsgebied, die vooral een indrukwekkende collectie wielershirts heeft, onder meer een gesigneerd tricot van Lance Armstrong. 

Zweet

Quote

Ik schat dat ik ruim 750 wieler­shirts heb verzameld, waarvan een deel nu dus in het gemeente­huis hangt

Ricardo Rens, verzamelaar van wielermemorabilia

,,Bij sommige zit het zweet er nog in, heb ik horen vertellen", lacht wethouder Hans de Waal. ,,Ik schat dat ik er sinds ik begon in 1992 ruim 750 verzameld heb", vertelt Rens. Nog niet zoveel als wielerfotograaf Henk Theuns. ,,Maar bij Henk komen mensen ze gewoon thuis brengen, ik moet er moeite voor doen."

Bij de jongste GP Adrie van der Poel, die vlak voor zijn huis aan de Onderstal passeerde, had hij de nodige shirts opgehangen. ,,Dat trok veel bekijks", aldus Rens, die zich snel weer met Leenaerts naar de Raadhuispassage spoedde. ,,Want daar hangen we ook nog honderd wielerfoto's op in een leegstaande winkel."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom