Volledig scherm
Het nieuwe veldteke voor het Krabbegat.

Wie worden Steketee en Gròòtste Boer?

BERGEN OP ZOOM - Bij Rookshop De Schelde van Adrie en Jacqueline Franken aan de Antwerpsestraat kan worden voorspeld wie de nieuwe Steketee, wie de nieuwe Gròòtste Boer wordt. Hoofdprijs: een staatslot voor de oudjaarstrekking.

Vrijdagavond gaat Bergen op Zoom het weten, want tijdens de 11-11-viering worden de namen van de nieuwe hoofdrolspelers van de Bergse vastenavend bekendgemaakt. Ze zijn de opvolgers van Kees Theunisse en Wally Sep, die er na de vastenavend begin dit jaar mee stopten. Beiden vervulden hun rol vele jaren.

Verkiezing
De 'verkiezing' vindt plaats in besloten kring, tijdens een bijeenkomst in het vroeg van de avond van de Boeren van de Stichting Vastenavend, maar de twee verkozenen komen daarna wel meteen in actie.

Bij de Geit van Mie d'n Os, het carnavalsmonument op het Bleekveldje waar zich elk jaar weer duizenden Krabben verzamelen om maar niks te missen van de 11-11-viering. Dit keer is er voor de 57e keer zo'n bijeenkomst op die plek.

Grootste Boer
De nieuwe Gròòtste Boer leest er de Kale n'Eed voor, inspelend op het motto voor komend jaar: Da's d'n aard van 't beesje! De Krabben zeggen hem regel voor regel luidkeels na. Die Kale n'Eed is de belofte aan de Geit om er alles aan te doen om van de vastenavend van 2017 een succes te maken.

De prins, Nilles III, houdt er een toespraak. En legt vervolgens een boerenlauwerkrans om de nek van de Geit. Met het afsteken van een groene vuurpijl zet hij het licht op groen voor de voorbereidingen voor de nieuwe vastenavend.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom