Volledig scherm
© Ben Steffen

Wie Wat Waar: Toen maatschappij nog oren had naar kunst

BERGEN OP ZOOM - De sculptuur die in 1987 onthuld werd staat in het Bolwerk in Bergen op Zoom. Onder anderen Karel van Veen kwam met deze oplossing, evenals Nick Franken.

Arno van der Mark (Vlaardingen, 1949) is de maker van dit beeld, meldt Ton van der Linden. Hij verwijst naar de site van de Bergse stichting KidOR (Kunst in de Openbare Ruimte). De sculptuur heeft geen titel en is volgens KidOR terug te voeren op een aantal kleimodellen die Van der Mark vervaardigde in 1984 en 1985.

Het uiteindelijke beeld, gegoten in brons, beschouwde Van der Mark als een "statement van aktiviteit". "De jaren tachtig waren een woelige periode; voor het eerst was er sprake van jonge kunst", vertelt de kunstenaar aan de telefoon. "Kunst was toen niet zo geënt op een vorm of voorstelling, maar op het maakproces zelf, de energie." Volgens Van der Mark had de maatschappij toen ook oren naar kunst. "Er was geld. Men wilde de omgeving verfraaien en mensen opvoeden." De kunstenaar weet zich de dag van de onthulling niet meer te herinneren. "Wat geweest is, is geweest." Hij zal er vast bij geweest zijn.

Gerard 's-Gravendijk van KidOR herkent rechts op de foto burgemeester Pieter Zevenbergen. "De cameraman met de lichte regenjas lijkt mij Bert Bevers en de andere fotograaf lijkt op Cees Vanwesenbeeck. Het beeld is destijds geplaatst op initiatief van de stichting Kunstroute. Vanwesenbeeck was toen bestuurslid."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom