Volledig scherm
Wethouder Arjan van der Weegen in de Franse tuin van het Markiezenhof

Wethouder Arjan van der Weegen door het stof over mediastunt Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Arjan van der Weegen erkent dat er fouten zijn gemaakt rondom de mediastunt met het Markiezenhof in Bergen op Zoom. ,,Ik ben erg geschrokken van wat dit te weeg heeft gebracht. Achteraf bezien moet je concluderen dat dit wellicht een verkeerde keuze is geweest."

Ruim een maand geleden maakte het Markiezenhof bekend een mogelijk eeuwenoud mysterieus boek te hebben gevonden tijdens de renovatie van het Stadspaleis. Woensdag zou de inhoud daarvan bekend worden gemaakt, maar het bleek een reclamestunt om de marketingcampagne 'publiek geheim, geheim publiek' kracht bij te zetten. Zowel vanuit de gemeente als de directie van het Markiezenhof werd alles in het werk gesteld om die illusie rondom het boek zo lang mogelijk in stand te houden.

Vermenging

Van der Weegen stelt dat er twee fouten zijn gemaakt. ,,Het had duidelijker gemaakt moeten worden dat het om een campagne ging, van het Markiezenhof. Ook hadden we die niet moeten vermengen met de gemeente door gemeentelijke woordvoerders er aan mee te laten werken. Ook ik ben er vanaf het begin bij betrokken geweest en heb dat beeld dat het vanuit de gemeente kwam inderdaad versterkt." 

'Niet betrouwbaar en object'

De wethouder geeft toe dat de gemeente zich hierdoor als 'niet betrouwbaar en objectief' heeft opgesteld. Terwijl van een (lokale) overheid juist het tegenovergestelde verwacht mag worden. ,,Ik ben het volledig met die kritiek vanuit verschillende media eens.  We hebben onvoldoende laten blijken dat het om een marketingcampagne ging. Technisch gezien vind ik dat we geen nepnieuws hebben verspreid, maar ik besef dat het om een vage grens gaat. En we hiermee op het randje zaten."

Diverse media, waaronder deze krant, voelden zich gebruikt.  Reden waarom hoofdredacties hun ongenoegen daarover aan Van der Weegen kenbaar hebben gemaakt. ,,Ik baal ervan dat we jullie (BN DeStem en Omroep Brabant, red) zo tegen de haren in hebben gestreken. Ik neem mezelf kwalijk dat ik dat niet voorzien heb. Achteraf gezien hadden we dat heel anders moeten doen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom