Westvleteren op een donkere herfstavond
Liefde voor het brouwen "Eigenlijk moet je er een beetje masochistische inslag voor hebben, want het is heel intensief werk", zegt Frans Ooms van de Scheldebrouwerij.
Producent van bieren als Lamme Goedzak, Merck toch hoe Sterck én Wildebock, eerder deze maand verkozen tot beste bokbier van 2008. René Geilings, samen met broer Marco eigenaar van de eerder dit jaar opgerichte ambachtelijke bierbrouwerij Geilings in Ossendrecht, producent van Brabants Bruin, een quadrupel van negen procent: "Het leuke is dat je met eenvoudige middelen een lekker bier kunt maken en dat je het ook helemaal naar je eigen smaak kunt maken. We zijn op 2 juni begonnen, een dag nadat mijn broer en ik prijzen hadden behaald op het Open Nederlands Kampioenschap. Nu gaan we commercieel, dachten we, al is het niet ons uitgangspunt dat we hier ons brood mee gaan verdienen."
Willy Beirnaert, voorzitter van het zestig leden tellende Bergsche Bierbrouwersgilde: "Ik brouw regelmatig thuis in de keuken. Een grote pan met water op het vuur en dan met mout en hop in de weer. Ik brouw verschillende soorten, dat is de uitdaging. Het leuke van brouwen is dat je er iets aan overhoudt. En daar komt de bierliefhebber om de hoek kijken. Een chefkok die niet van eten houdt, bestaat ook niet."
Liefde voor het bier
Festivalbezoeker Wouter Wille uit Bergen op Zoom: "Bier is gewoon lekker, zo simpel is het. Het uitleggen is heel moeilijk. Heerlijk: een donkere herfstavond en dan een Westvleteren."
Ooms: "Mijn neef is Peter van den Eijnden, de brouwmeester van de Scheldebrouwerij, zeg maar de chefkok. Hij ontwikkelt al onze bieren en mijn broer en ik zijn in de brouwerij terechtgekomen omdat we helemaal gek waren van de volle smaak. Het mooie van bier is, is dat het weliswaar ingewikkeld is om te maken, maar het eigenlijk een simpel product is. Het belangrijkste ingrediënt is water."
Beirnaert: "Bier is bitter en dat is een smaak die mij aantrekt. En het grote voordeel van bier ten opzichte van wijn, is dat je er echt een slok van kunt nemen."
René Geilings: "Al sinds de oudheid is bier één van de geneugten van de mens."
Favoriete bier
Beirnaert: "Ik ben een liefhebber geworden van het wat lichtere, wat hoppiger bier. Het grote nadeel van zwaarder bier is dat als je er twee op hebt je al het gevoel krijgt 'nu is het genoeg geweest.'"
Ooms: "Dat varieert. Voorheen waren dat de wat zwaardere bieren, zoals Merck toch hoe Sterck. Maar tegenwoordig houd ik meer van een blond bier als Lamme Goedzak. En Zeezuiper is ontzettend lekker. "
"Ons eigen bier natuurlijk", lacht Marco Geilings. "Brabants Bruin is een bier waar je rustig van moet genieten voor de open haard."
Broer René: "Wij houden van de meer uitgesproken smaken, van de meer bittere bieren."
Wille: " Westvleteren. Een echt trappistenbier. Heel vol en rijk van smaak, net bitter genoeg, net zoet genoeg. Het is behoorlijk zeldzaam. Je kunt het normaal gesproken eigenlijk alleen aan de poort bij de monniken in België verkrijgen. Ik ga daar wel eens langs als ik in de buurt ben. Gelukkig hebben ze het hier vandaag ook."
De winnaar:
Caspar Kuik. Van de 120 ingezonden brouwsels vonden de keurmeesters van de Open Bergse BierBrouwkampioenschappen zijn bier zaterdag het beste smaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Het belang van lokale geschiedenis is groot’
Donderdag werden in de Sint-Gummaruskerk twee bijzondere, op initiatief van de gemeente Steenbergen uitgevoerde restauraties gepresenteerd.Steenbergen -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Natuurclubs blijven hameren op strengere regels voor beregenen:’zes maanden niets gebeurd’
BERGEN OP ZOOM - IVN Groene Zoom heeft namens meerdere natuurorganisaties opnieuw juridische stappen ondernomen tegen de provincie Noord-Brabant om de regels voor het beregenen van boerenakkers met grondwater aan te scherpen.Bergen op Zoom -
PREMIUMReportage
Even helemaal tot rust komen bij de broeders in Huijbergen: ‘Feestjes? Die zijn hier niet’
HUIJBERGEN - Wie écht tot rust wil komen, hoeft niet per se een retourtje Nepalese kloostergemeenschap te boeken. West-Brabanders kunnen ‘gewoon’ om de hoek op retraite gaan, bij de Broeders van Huijbergen. Verslaggever Timo van de Kasteele proeft drie dagen van het leven in een broederhuis. ,,Hoe mooi die rust ook klinkt, het geeft binnen de kortste keren een beklemmend gevoel.’’Huijbergen -
Overzicht amateurvoetbal | 15-jarige scoort bij debuut en Beek Vooruit helpt RBC in titelstrijd met doelpuntenfestijn
Het is weer zondag en dat betekent dat de bal weer rolde op veel amateurvelden in de regio. Van de derde divisie tot de lagere klasses: hieronder lees je alles na!Bergen op Zoom
-
PREMIUM
Een permanente piep, vet man!
Het is minstens twintig jaar oud, maar voor mij nog steeds een iconisch filmpje. Op een weiland zie je in de verte een aantal auto’s staan. Voornamelijk door woeste spoilers en excessieve velgen vernederde Volkswagen Golfjes en BMW’s. Bij de camera staan wat onrustig wiebelende jongens. Type thuiswonende, vrijgezelle petjes met hoodie.Bergen op Zoom -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom