Volledig scherm
Foto ANP

West-Brabantse ziekenhuizen melden vaker medische missers

BREDA/ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Ziekenhuizen melden steeds vaker incidenten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Kwamen er vorig jaar in totaal 958 meldingen binnen over incidenten (dood of letsel van een patiënt, geweld of ontslag van zorgverlener door disfunctioneren), in de eerste helft van 2016 had IGZ al 752 meldingen ontvangen. Naar verwachting zijn dat er eind dit jaar 1.504. Dat staat in het rapport In openheid leren van meldingen, dat IGZ gisteren publiceerde.

Ook bij het Amphia Ziekenhuis en het Bravis Ziekenhuis is het aantal meldingen toegenomen. „Wij hebben in 2015 elf meldingen gedaan over incidenten. Er zijn ook twee meldingen bij de inspectie gekomen die niet door onszelf zijn gedaan”, zegt Amphiawoordvoerder Marjan Smit. „In 2016 hebben we tot nu toe al vijftien meldingen gedaan. Drie meldingen zijn door anderen gedaan.”

Medicatiefout
De aard van de meldingen lopen volgens Smit erg uiteen. „Je kunt denken aan een verkeerde diagnose, medicatiefout, iets niet gezien hebben, een onvolledig protocol. Het punt is dat er bijna nooit één enkele reden te benoemen is.”
Het Amphia Ziekenhuis werd in mei door de inspectie nog voor de periode van zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld omdat het de veiligheid bij medicijntoediening en omtrent medische technologie niet op orde had. Volgens Smit heeft dit toezicht echter niets te maken met de meldingen uit het IGZ-rapport.

Ook vanuit het Bravis ziekenhuis gingen in 2015 elf meldingen naar IGZ. In de eerste helft van 2016 waren dat er negen - waarvan er achteraf vier geen calamiteit bleken te zijn, aldus een woordvoerder.

Herkennen
Dat het aantal meldingen toeneemt, wil niet zeggen dat het aantal incidenten is toegenomen, benadrukt IGZ. „Het valt ons op dat ziekenhuizen calamiteiten beter leren herkennen, waardoor het aantal meldingen stijgt. Dat betekent niet dat de zorg minder veilig wordt. Integendeel. Doordat ziekenhuizen meer melden, onderzoeken ze meer en wordt de kans kleiner dat de ongewenste situatie nog eens voorkomt”, aldus de inspectie in haar rapport.

Boetes
De inspectie ontvangt niet alleen meldingen over ziekenhuizen, maar ook over andere zorgverleners, zoals tandartsen, huisartsen of farmaceutische bedrijven. In 2015 kwamen in totaal bijna 10.000 meldingen binnen.

Het aantal boetes dat de inspectie oplegde wegens ernstige overtredingen lijkt dit jaar juist wat af te nemen ten opzichte van vorig jaar. In 2015 werden 46 boetes uitgedeeld, in de eerste helft van 2016 waren dat er 20.

Het is de eerste keer dat de inspectie een overzicht geeft van meldingen. Als de nieuwe Gezondheidswet in werking is getreden, zal de inspectie nog meer gegevens over incidenten openbaar moeten maken.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom