Volledig scherm
© BD

West-Brabantse ziekenhuizen fors gedaald in AD Ziekenhuis Top 100

BREDA - De drie ziekenhuizen in West-Brabant zijn slechter uit de AD-test gekomen dan vorig jaar. Het Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom, Franciscus in Roosendaal en het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout zakten in de lijst.

Als grootste van drie zakte het Amphia van de 53ste naar de 68ste plek. Woordvoerster Judith Jansen zegt dat de kwaliteitsmanager van het ziekenhuis de uitkomsten van de test nog niet volledig heeft geanalyseerd. "Het AD test elk jaar weer op andere criteria. Wat nu zwaar heeft gewogen, is het feit dat het Amphia dit jaar voor het eerst geen borstkankerlintje kreeg. Het aantal keurmerken dat een ziekhuis krijgt telt voor deze test zwaar mee. Ook op het onderdeel ondervoeding scoren wij niet goed. We scoren met andere woorden minder goed op de gekozen criteria. Dat zijn voor ons aandachtspunten."

Volgens Jansen speelt ook mee dat het Bredase ziekenhuis veel ingewikkelde ingrepen uitvoert. "Dan ben je gevoeliger voor dalingen op de lijst. Dat zie je ook aan de positie van de acedemische ziekenhuizen. Die scoren in het eindresultaat relatief wat lager."

Het Amphia Ziekenhuis neemt de AD-test uiterst serieus. "Het onderzoek zit altijd goed in elkaar. De top 100-lijst bestaat nu zo'n tien jaar en we kijken altijd weer naar de verbeterpunten. Wat opvalt is dat het verschil tussen de bovenkant en de onderkant van de lijst kleiner wordt. Daaruit kun je concluderen dat de zorg in Nederland steeds beter wordt."

De ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal vallen bestuurlijk samen (Bravis Ziekenhuis), maar zijn afzonderlijk getest. Het Lievensberg zakte van 29ste naar de 53ste plek, het Franciscus van de veertigste naar de 75ste. Woordvoerster Herma van Moerkerken: "We moeten het onderzoek nog goed bestuderen, want wij denken dat sommige cijfers dubbel geteld zijn. Het is opvallend dat het Franciscus Ziekenhuis zo laag staat. In eerdere testen stond dat ziekenhuis in de top 10. Uiteraard betreuren we zeer dat beide ziekenhuizen gezakt zijn. We hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan."

Het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk en Tilburg kwam als beste in Brabant uit de test. Het ziekenhuis daalde dit jaar van de zeventiende naar de 28ste plaats.

Klik op de kaart voor je eigen ziekenhuis:

Ziekenhuis Top 100
De Ziekenhuis top 100 maakt gebruik van gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren. Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 36 verschillende aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, heupoperaties en de kwaliteit van de verpleging.

De complete Ziekenhuis Top 100

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom