Volledig scherm
Het nieuwe gebouw van het Amphia ziekenhuis in Breda. © Pix4Profs-Ron Magielse

West-Brabantse ziekenhuizen doen het financieel uitstekend

ROOSENDAAL - De West-Brabantse ziekenhuizen hebben hun zaakjes financieel prima op orde.

Dat blijkt uit het jaarlijkse vergelijkende onderzoek  van de financiële jaarverslagen van ziekenhuizen door  accountantsbedrijf BDO. 

Amphia beste van Nederland

Het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout neemt zelfs een stevige nummer 1 positie in in de Nederlandse ziekenhuiswereld. In een rapportcijfer uitgedrukt scoort het ziekenhuis een 10-plus, uitmuntend dus. 

Het Bravis ziekenhuis krijgt van BDO Accountants een 8-plus en staat daarmee op de 26e plaats. Bravis komt van ver, het kwam vijf jaar geleden - na de fusie  van het vroegere Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom en Franciscus in Roosendaal - niet verder dan een 4,5. Maar sinds 2016 zit Bravis flink in de lift. 

Amphia heeft flink gespaard voor de nieuwbouw

Een woordvoerster van het Amphia Ziekenhuis laat weten dat de goede financiële positie van het ziekenhuis vooral het gevolg is van de reserveringen voor de nieuwbouw. ,,We zijn natuurlijk blij met deze ranking, maar we relativeren die tegelijkertijd”, zegt Patricia Stroo van de afdeling communicatie. 

Quote

Ook Amphia heeft last van krapte waar alle ziekenhui­zen mee worstelen

Patricia Stroo, Amphia Ziekenhuis

,,Ook wij hebben last van de krapte waarmee alle ziekenhuizen worstelen en houden er rekening mee dat de score volgend jaar anders kan uitpakken. Een voorspelling doen voor de komende jaren is lastig.”

Bravis roemt hard werken medewerkers

De Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis geeft aan hard gewerkt te hebben om de financiële positie te verbeteren. ,,We hebben deze goede positie bereikt door de inspanningen en flexibiliteit van al onze medewerkers.”

Volledig scherm
De Raad van Bestuur van Bravis eerder dit jaar tijdens de bekendmaking van de nieuwe locatie van het ziekenhuis: Bulkenaar Roosendaal. Links Bianka Mennema en naast haar Hans Ensing (rechts gynaecoloog Richard Pal). © Pix4Profs/Peter van Trijen

Het ziekenhuis heeft de taskforce ‘Op weg naar een duurzaam resultaat’ opgericht om de solide financiële basis in de toekomst vast te houden en mogelijk nog verder te verbeteren. ,,Een financieel gezond ziekenhuis is een voorwaarde om zorg te kunnen blijven bieden, om te kunnen investeren in ICT en medische apparatuur en te kunnen blijven innoveren.” 

Kleine ziekenhuizen worstelen met kosten huisvesting, extern personeel en ICT

Elf ziekenhuizen zitten in de gevarenzone volgens BDO. Het gaat vooral om kleinere ziekenhuizen; die zijn volgens de onderzoekers het meest kwetsbaar. Ze worstelen met de stijgende kosten voor huisvesting, extern personeel en ICT, terwijl zorgverzekeraars voortdurend kritisch kijken naar de tarieven van de behandelingen. 

Vijf van de elf slechte presteerders, scoren al drie jaar op rij onvoldoende. Het allerslechtst scoort het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer dat niet meer dan een twee krijgt.  

Volledig scherm
Bravis ziekenhuis Roosendaal. © Bravis ziekenhuis

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom