Bewoners van Parallelweg werkgroep 30 maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid in hun straat. vlnr Karin van de Vliet, Johan Nuijten en Arthur van der Starre
Volledig scherm
Bewoners van Parallelweg werkgroep 30 maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid in hun straat. vlnr Karin van de Vliet, Johan Nuijten en Arthur van der Starre © peter van trijen/pix4profs

Werkgroep 30 wil aanpak van ‘racebaan’Parallelweg

BERGEN OP ZOOM -  Bewoners van de Parallelweg in Bergen op Zoom zijn de verkeerssituatie in de straat meer dan beu. De straat is een racebaan, het geluid is ondraaglijk, de buurt voelt zich niet veilig. Verenigd in de werkgroep 30, vragen bewoners al jaren om adequate maatregelen. Deze week uitten ze hun ongenoegen nog eens tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad. 

Dit naar aanleiding van een brief die de werkgroep eerder al verstuurde aan de politiek. Johan Nuijten van de werkgroep vertelde dat uit tellingen is gebleken dat de gemiddelde snelheid 46 kilometer per uur is op de Parallelweg. Veel te hard, er geldt een maximum van 30 kilometer per uur. ,,Maar de straat is niet te onderscheiden van een 50 kilometer weg. Er zijn geen goede drempels, geen versmallingen. Het is een lange racebaan.”  De politie wil best handhaven, maar boetes verdwijnen volgens Nuiten linea recta in de prullenbak omdat de weg niet naar behoren is ingericht. Arthur van der Starre, eveneens van de werkgroep vulde aan: ,,We hebben er genoeg van dat we ons niet veilig voelen, dat hardrijders hun gang kunnen gaan en dat er nog geen structurele maatregelen zijn genomen.”

Drempels

Verkeersdeskundige bij de gemeente Bergen op Zoom, Gert de Heij toonde zich verbaasd over de brief op poten van de werkgroep. ,,Ik dacht dat we overeenstemming hadden met de werkgroep over de aanleg van twee drempels en wegversmallingen.” De politiek wilde over die maatregelen graag meer weten. Volgens Nuijten zijn ze niet afdoende. ,,De versmallingen zijn geen wegversmallingen. De toegang naar de fietspaden wordt versmald zodat auto's het fietspad niet op kunnen schieten. Dat doen ze nu namelijk wel.” De extra drempels kunnen een begin van een oplossing zijn, maar de werkgroep wil vooral meer. Ze hebben zelf een plan ingediend waarbij de huidige drempels hoger worden, wegversmallingen worden aangelegd en er meer parkeerplaatsen komen. Nieuw wegdek om het lawaai te verminderen is ook hard nodig en extra prullenbakken zijn wenselijk om het zwerfvuil en de hondenpoep te bestrijden.

De politiek heeft de insprekers gehoord en bespreekt de verkeerssituatie op de Parallelweg in de eerstvolgende commissievergadering.   

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom