Volledig scherm
Het Roncalli in Bergen op Zoom.

Weggelopen Sam en Femke blijven welkom op Roncalli

BERGEN OP ZOOM - De weggelopen scholieren Sam en Femke blijven van harte welkom op de Roncalli Scholengemeenschap in Bergen op Zoom. „We hebben met de ouders afgesproken dat ze eerst thuis tot rust kunnen komen. Hoe lang dat duurt, moeten de families zelf bepalen. Daarna zijn beiden weer van harte welkom op onze school. Ze zijn heel lieve, leuke meiden.”

Dat zegt rector Ludo Heesters van de scholengemeenschap, waar de zaterdag in Albufeira teruggevonden tieners in het eindexamenjaar zitten van de havo. De school ziet geen enkele reden om het de leerlingen na hun geruchtmakende avontuur in Spanje en Portugal nog moeilijker te maken. „Jonge mensen, zijn jonge mensen. Die zijn in beweging. Wij zijn er juist om ze wat te leren”, vindt Heesters.

Door de gezinnen met rust te laten, voorkomt de school volgens de rector bovendien dat ze het onderzoek van de politie in de wielen rijdt. Hij zegt dat de school de leerplichtambtenaar op de hoogte heeft gesteld van de absentie: „Dat moeten we in zo’n geval.”

Geruststellende brief
​Het lijkt er steeds meer dat de twee hartsvriendinnen er om privé-redenen ‘even echt tussenuit’ wilden. Ze zouden dat volgens onbevestigde berichten ook in een geruststellend bedoelde brief aan hun ouders hebben laten weten, niet beseffende welke enorme paniek hun actie tot gevolg zou hebben.

Vandaag zijn op Roncalli professionele begeleiders aanwezig van het Centrum voor Jeugd en Gezin. „Leerlingen die er behoefte aan hebben, kunnen met hen praten over de gebeurtenissen”, zegt rector Heesters. Hij kan niet inschatten of leerlingen gebruik zullen maken van het aanbod. De vermissing van Femke en Sam heeft de gemoederen op school in elk geval flink bezig gehouden. Heesters: „In de klassen is er natuurlijk al goed over gepraat. We hebben onze vertrouwenspersonen en mentoren ingeschakeld en iedereen op de hoogte gehouden.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom