Volledig scherm
De Kabeljauwbeek in de polders bij Ossendrecht is de locatie waar Eneco al jaren vijf windturbines neer wil zetten. Woensdag vernietigde de Raad van State echter de vergunning. © TONNY PRESSER

Weer stok tussen de wieken van windmolens in Ossendrecht

OSSENDRECHT - En weer trekt de Raad van State een streep door het plan van Eneco om vijf windturbines te plaatsen bij de Kabeljauwbeek in Ossendrecht. Nu omdat één molen net boven een natuurgebied uitsteekt. Eneco gaat de uitspraak bestuderen en besluit dan hoe het verder moet.

Het idee voor Windturbinepark Kabeljauwbeek, een investering van circa 18 miljoen euro, hangt al jaren in de lucht. De gemeente Woensdrecht verleende vorig jaar een vergunning voor vijf molens van maximaal 183 meter tiphoogte.

Die molens staan in het plan netjes buiten het Brabants Natuurnetwerk, voorheen ecologische hoofdstructuur genoemd. Maar, oordeelde de Raad van State woensdagmorgen onverbiddelijk, de rotor van de meest westelijke turbine draait bij bepaalde windrichtingen net boven die natuurzone.

Teleurgesteld

,,We zijn teleurgesteld dat de Raad onze vergunning vernietigt", zegt woordvoerder Edwin van de Haar van  Eneco. Of het energiebedrijf de molens op gaat schuiven, die ene rotor 'passend' kan krijgen of het hele park nu afblaast, weet hij nog niet.  ,,We bekijken de motivatie van de Raad, schatten onze kansen in en bepalen dan wat we doen."

Voorzitter Jim de Blank van natuurvereniging Namiro, die in beroep aantekende tegen de vijf 'Euromasten' in de polder, is tevreden dat het plan is afgekeurd vanwege de 'overdraai'. ,,Dit was een van onze argumenten om het niet door te laten gaan." 

Volledig scherm
De windmolens van energiebedrijf Delta die al in de Anna Mariapolder tussen Ossendrecht en Rilland staan. © THOM VAN AMSTERDAM

De Blank benadrukt dat Namiro niet tegen windmolens is, wel tegen de hoogte van 183 meter. ,,Maak ze niet hoger dan 139 meter, zoals de turbines verderop", verwijst hij naar de Anna Mariapolder bij Reimerswaal. ,,Maar zelfs dan blijft het een aantasting van de Brabantse Wal."

Alle overige bezwaren tegen het park werden door de Raad verworpen. Zo ook de eis van Namiro tot extra onderzoek naar de effecten op beschermde vogels. De raad vindt een eerder uitgevoerd vogelonderzoek voldoende. Naar schatting zouden zich jaarlijks zestig vogels doodvliegen tegen de molens. 

Wethouder Hans de Waal hoopt dat Eneco besluit het project aan te passen en door te zetten. ,,Het moet voor hen uiteraard wel rendabel blijven. De gemeente Woensdrecht is voorstander van groene energie, dus hebben we meegewerkt aan dit plan. Jammer dat milieuclubs, die toch juist voor groene energie zouden moeten zijn, deze ontwikkeling tegen proberen te houden."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom