Volledig scherm
Waterkering gevuld met water. © Geert Nijland

Waterschap De Brabantse Delta gebruikt water als wapen tegen hoog water

BREDA / DINTELOORD - Het ziet eruit als een gigantisch opblaasbaar zwembad. Pas naast het eigen hoofdkantoor in Breda kijken medewerkers van waterschap De Brabantse Delta geboeid toe hoe de mobiele waterkering van het Deense bedrijf Environment Solutions wordt opgetuigd.

De twee kunststof banden worden eerst opgepompt met lucht. “Zo is het gemakkelijker om het water gelijkmatig naar binnen te pompen”, zegt directeur Anders Philipsen. De vele duizenden liters water komen vanuit rivier de Mark. Per m2 is 560 liter nodig.

Mobiele dijk

Met de ‘mobiele dijk’ hoopt het waterschap de Dintelmond te beschermen bij hoog water. Waarnemend dijkgraaf Huub Hieltjes: “Het heeft alles te maken met de waterberging Volkerak-Zoommeer. Als er storm op zee is en de Maaslandkering in de Nieuwe Waterweg is gesloten, terwijl tegelijkertijd sprake is van hoog water op de rivieren, dan gebruiken we het Volkerak voor de opvang van het overtollige water. Er kan voor 80.000 Olympische zwembaden aan extra water is. We sluiten de sluizen bij Dinteloord, Benedensas en de Peterssluis in Bergen op Zoom. Daardoor kan het rivierwater van de Dintel niet weg waardoor er wateroverlast kan ontstaan bij de haven van Dinteloord. In nood kan de mobiele waterkering dan worden ingezet.”

Lees verder na de video

De waterkering van het Deense bedrijf wordt vandaag getest op de vooraf gestelde eisen. Het gevaarte moet binnen vier uur en door maximaal vier man in stelling gebracht kunnen worden. Hieltjes: “Het is echt een verbetering ten opzichte van de ouderwetse zandzakken. Dat is veel bewerkelijker. Zeker als ze gebruikt en door het water verzadigd zijn. Probeer ze dan maar eens snel af te voeren. Bovendien kunnen zandzakken niet hergebruikt worden en deze mobiele dijk wel.”

600 meter

De mobiele dijk heeft in Denemarken zelf zijn dienst al bewezen. Daar werd het systeem onder meer al gebruikt tegen hoog water in de stad Roskilde en tijdens de watersnood in 2014 in het Franse Pontivy. In Nederland wordt bij Steenbergen al een soortgelijke waterkering gebruikt, maar die is slechts 150 meter lang. Deze meet in zijn volledige lengte 600 meter. 

De opstelling die nu getest wordt, betreft slechts een gedeelte ervan. Hij zal worden ingezet als het water tenminste 35 centimeter hoger staat dan de kade. De overheid vindt de mobiele waterkering van nationaal belang en neemt daarom de aanschafkosten voor haar rekening. De bedoeling is dat het systeem op meer plekken in Nederland beschikbaar komt. Deze van het waterschap De Brabantse Delta kan ook worden ingezet bij andere calamiteiten.

De testopstelling langs de Mark, tussen het waterschapskantoor en het kantoor van Staatsbosbeheer, is tot en met zondag (open dag waterschap) te bezichtigen.  

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom