Volledig scherm
Arthur Meuleman bij Blauwe Sluis in Steenbergen. © Majda Ouhajji

Waterschap Brabantse Delta breidt onttrekkingsverbod uit

STEENBERGEN/ROOSENDAAL - Water is er op zich nog genoeg in de polder: de droogte van de afgelopen weken heeft nog niet gezorgd voor schaarste. Maar de kwaliteit laat wel sterk te wensen over. En daarom heeft het waterschap Brabantse Delta de onttrekkingsverboden in de regio uitgebreid.

Het gaat om de bemalingsgebieden Westland en het poldergebied ten westen van de bemalingsgebieden Hogediep en Nieuw-Vossemeer. Deze gebieden liggen tegen het Schelde-Rijnkanaal en ten noorden van Halsteren. Tegelijkertijd is voor het stroomgebied De Ligne het eerder ingestelde onttrekkingsverbod uitgebreid naar een totaalverbod. Eerder was al bekendgemaakt dat het waterschap enkele waterinlaten sluit: het gemaal Brooymans bij de Blauwe Sluis in Steenbergen en de inlaten De Ever, Westland en Leurschans.

Uitzonderlijke maatregelen

Bij Brooymans geeft Arthur Meuleman, directeur van het cluster Watersystemen, uitleg over de uitzonderlijke maatregelen. ,,Tot nu toe hebben we steeds water kunnen toevoeren naar de polders vanuit de Mark. Maar de kwaliteit van het water heeft zich zo slecht ontwikkeld dat het niet meer mogelijk is.''

Het water is dan ook behoorlijk warm: 24 tot 25 graden. Ideale temperaturen voor blauwalg. En die bacterie is giftig voor de natuur, maar ook voor mensen.

Bij Blauwe Sluis is de blauwalg goed te zien. Een groene laag ligt over het water, tussen het kroos door. Meuleman: ,,We hebben er elk jaar wel last van, maar we besluiten zelden om vanwege blauwalg de waterinlaten te sluiten. De laatste keer was in 2010 en toen ging het slechts om een gemaal. Daarvoor was het alweer enkele jaren geleden dat we een inlaat sloten.''

Schade

De impact daarvan is groot. Vooral voor agrariërs die nu geen water meer mogen pompen voor hun akkers. ,,De economische schade zal daardoor groot zijn.'' Dat is ook de reden dat het waterschap de kwaliteit nauwlettend in de gaten houdt. ,,We kijken er continu naar. Zodra de blauwalg wat minder wordt, openen we de inlaten weer en maken we dat op de website bekend. Op die manier hopen we de schade te beperken.''

Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend. Meuleman hoopt dat de voorspelde regen ook echt zal vallen, dat scheelt voor de kwaliteit. 

 1. Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’
  UPDATE

  Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’

  BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”
 2. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
  PREMIUM

  Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

  Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom