Tijdens het politieonderzoek aan de rand van Steenbergen gaat alles gewoon door in en rond het woonwagencentrum aan de Westlandse Langeweg.
Volledig scherm
Tijdens het politieonderzoek aan de rand van Steenbergen gaat alles gewoon door in en rond het woonwagencentrum aan de Westlandse Langeweg. © Pix4Profs / Gerard van Offeren

Wat hebben Steenbergse moeder en dochter te maken met van de aardbodem verdwenen Vlaming?

STEENBERGEN - Wat hebben de twee aangehouden Steenbergse vrouwen te maken met de verdwijning, mogelijk zelfs de dood van een Vlaamse loodgieter? Voor die vraag staan de Nederlandse en Belgische politie in hun onderzoek.

Het blijft zaterdagochtend opvallend rustig in en rond het woonwagencentrum van Steenbergen als de politie daar nog volop onderzoek doet. 

Moeder en dochter

Eerder in de nacht zijn twee vrouwen van 39 en 18 jaar in het stadje opgepakt. ‘Op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Johan Van Der Heyden.’  Volgens betrouwbare bron betreft het moeder en dochter. 

Quote

Vermiste Vlaming en zijn klusbus het laatst gezien in Brabant

Hun woonwagen en een aangrenzende loods worden de hele dag minutieus met alle mogelijk middelen onderzocht. Terwijl even verderop een buurman onverstoorbaar schildert en vlakbij de matten worden uitgeklopt, is een politiehond aan het snuffelen gezet in de loods. 

Technische recherche kamt de groot uitgevallen garage uit. De Belgische politie stuurde een forensisch team naar Steenbergen. Alles opereert gewoon in het zicht van enkele voorbijgangers die aan de Westlandse Langeweg blijven buurten. Geen stress. Ze zien hoe mensen in witte overalls met kapjes voor hun monden een aanhanger en een bootje tevoorschijn trekken. 

Relatie

Het is voor de buitenwereld nog niet duidelijk wat de relatie is van de twee aangehouden vrouwen en de sinds 2 juni dit jaar plots verdwenen 56-jarige Johan Van Der Heyden. ,,De politie‘’, zegt woordvoerder Willem van Hooijdonk tientallen malen tegen de media die aan de Steenbergse dijk opduiken,  ,,houdt rekening met een ernstig misdrijf.” 

Vlaamse journalisten die al langer deze mysterieuze kwestie volgen, vermoeden dat de loodgieter al geruime tijd dood is. Ze weten dat de vermiste man vanuit zijn woonplaats Lint (regio Antwerpen), regelmatig in Nederland ging werken. Hij en zijn witte Peugeot-klusbus zouden het laatst  gezien zijn in de omgeving van Den Bosch en Eindhoven. Het Laatste Nieuws spreek van een 'doorbraak in het onderzoek'. 

Link

Maar iedereen gist nog naar de link tussen de twee woonwagenbewoners en de kalende, niet al te grote  Van Der Heyden (1.68 meter). Is hij of zijn bus op het centrum geweest? Ook de politiewoordvoerder kan deze zaterdag nog weinig kwijt. Ook niet over de relatie tussen de twee vrouwen. Zij verblijven, zoals dat heet, in beperking. Mogen niet met elkaar of met anderen praten. Hun advocaat moet zich nog verdiepen in de zaak.

En de bewoners van het kleine kamp aan de dijk? ,,Daarvoor moet je toch niet bij ons zijn", zegt de schilder vanaf zijn keukentrap.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom