Waarom krijgen wij lelijke Moldaumasten en geen Wintrackmasten?
ROOSENDAAL - Veel mensen die in hun directe omgeving te maken krijgen met de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding Rilland-Tilburg vragen zich af waarom staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat heeft gekozen voor de logge Moldaumasten in plaats van de ranke Wintrackmasten.
Henk den RidderLaatste update:22-12-21, 09:35Bron:BN DeStem
Volgens projectleider Frank van Dorssen van genoemd ministerie is die keuze een mooi onderwerp om een zienswijze (bezwaarschrift) over in te dienen.
Dat zei hij dinsdagavond tijdens een online informatieavond over de nieuwe 380 kV-verbinding, die door ongeveer honderd belangstellenden uit West-Brabant is bijgewoond. Deze geinteresseerden stonden tegenover een leger aan deskundigen van TenneT, het ministerie van EZK en de Samenwerkende Overheden.
Veel vragen gingen over de keuze voor de Moldaumast. Dat is een nieuw model van de oude, bekende vakwerkmasten die nu lijnen trekken door het landschap. In de oorspronkelijke plannen voor de 68 km lange nieuwe stroomverbinding stonden Wintrackmasten gepland. Maar de Samenwerkende Overheden, waaronder de gemeenten, vinden dat de vakwerkmasten beter in het landschap passen.
Heel veel vragen die via de chatbox binnenkwamen gingen over de situatie in Zevenbergschen Hoek, meer specifiek de Kattekraam. Daar komt de hoogspanningsleiding heel dicht langs lopen. Ondanks bezwaren van bewoners en de gemeente Moerdijk is het ministerie niet van plan de masten en leidingen verder van de buurtschap af te leggen.
Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van EZK heeft dat advies niet opgevolgd
Frank van Dorssen, Projectleider 380 kV ministerie EZK
Ook wat dit aspect van het grote plan betreft, zei projectleider Van Dorssen van het ministerie van EZK dat dit een mooi onderwerp voor een zienswijze is. Te meer omdat de Samenwerkende Overheden het met de bewoners en de gemeente Moerdijk eens zijn. ,,Maar de staatssecretaris van EZK heeft dat advies niet opgevolgd", zei Van Dorssen over zijn staatssecretaris.
Vlietweg Roosendaal
Ook de bewoners van de Vlietweg bij Roosendaal roerden zich. Zij wilden weten waarom de hoogspanningskabels nabij hun buurtschap niet ondergronds worden aangelegd. een direct antwoord kwam niet. Een algemeen wel. Maar: ,,Er wordt maximaal 10 km ondergronds aangelegd als er echt grote problemen zijn, zoals bij de Brabantse Wal.”
Op dinsdag 11 januari herhalen het ministerie van EZK en TenneT de algemene online informatieavond. En op donderdag 13 januari beleggen deze partijen een online avond die zal gaan over de magneetvelden en de gevolgen daarvan op mens en techniek. Op onderstaande website kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.
Bezwaar maken
Belanghebbenden kunnen tot en met donderdag 27 januari 2022 gebruikmaken van de inspraakmogelijkheden. Dat kan digitaal via de website www.rvo.nl/zuid-west-380kV-oost en dat kan telefonisch op nummer 070-3798979. Ook een brief schrijven kan en wel naar Bureau Energieprojecten, Inspraak Zuid-West-380kV Oost, postbus 111, 9200 AC in Drechten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.