Volledig scherm
ANP

Vriendin Klaas Otto moet langer in cel blijven

BREDA / HOOGERHEIDE - De vriendin uit Hoogerheide van voormalig No-Surrender-baas Klaas Otto blijft ook de komende negentig dagen in de cel. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Breda donderdag besloten. De vrouw werd twee weken geleden aangehouden op verdenking van witwassen.

Politie en Openbaar Ministerie zeggen niets over het verloop van het onderzoek, ook al omdat verdachte Brigitte H. (45) in alle beperkingen vast zit. Ze zullen echter zeker tevreden zijn met de beslissing, die betekent dat de raadkamer goede gronden ziet voor de verdenking. Politie en OM zeggen het niet, maar dit kan van belang zijn in het moeizaam vorderende strafonderzoek naar Klaas Otto wegens onder meer witwassen.

Financieel strafonderzoek
Wat beide dossiers precies met elkaar te maken hebben, wil het OM niet zeggen. Vaststaat dat de verdenking tegen de vrouw voortkomt uit het financiële strafonderzoek tegen Otto. Ze zou 'een luxe leven leiden dat niet in overeenstemming is met haar inkomen', een standaardformulering in witwaszaken. De Hoogerheidese zou de vriendin zijn van Otto. Ze heeft volgens goed ingelichte bronnen gewerkt in een zonnestudio die justitie linkt aan de man uit Bergen op Zoom.

Otto's advocaat Louis de Leon noemde de timing van de aanhouding van de vriendin eerder opmerkelijk. Binnenkort staat zijn cliënt weer pro forma voor de rechtbank in Breda. ,,Het Openbaar Ministerie wil dan natuurlijk graag wat nieuws te vertellen hebben. Zo gaat dat steeds in deze zaak. Want Otto zal en moet vast blijven.'' Otto zit sinds juli in voorarrest. Het OM ziet de man als een grote crimineel en verdenkt hem van witwassen, brandstichting, bedreiging en afpersing.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom