Psychiatrie-cliënten dreigen steeds meer draaideur-cliënten te worden: ze krijgen door bezuinigingen minder uren zorg, maar komen steeds vaker via de crisisopvang weer terug.
Volledig scherm
Psychiatrie-cliënten dreigen steeds meer draaideur-cliënten te worden: ze krijgen door bezuinigingen minder uren zorg, maar komen steeds vaker via de crisisopvang weer terug. © anp

Vrees voor meer draaideurcliënten na korting ggz

BERGEN OP ZOOM/BREDA - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) lijkt wel niet goed snik, dat ze de tarieven voor geestelijke gezondheidszorg volgend jaar wil verlagen. 

Ineke Strijp, bestuurder bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB).
Volledig scherm
Ineke Strijp, bestuurder bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB). © Tonny Presser © 2017

Zo reageert Ineke Strijp, bestuurder GGZ Westelijk Noord-Brabant, op de aangekondigde kortingen voor 2020.  ,,Ik zou niet weten waar wij nog iets zouden kunnen wegsnijden of -schaven. We blijven als organisatie net in leven, maar daar is alles mee gezegd.”

,,Ik maak me grote zorgen om onze cliënten, die door alle bezuinigingen van de afgelopen jaren steeds meer draaideur-cliënten worden. Ze krijgen minder uren zorg, maar komen steeds vaker via de crisisopvang weer terug. En dan opnieuw de tarieven verlagen? Dat is niet normaal.”

De nieuwe ggz-tarieven komen als het aan de NZa ligt, volgend jaar lager uit dan dit jaar: voor verblijf in een kliniek krijgt een ggz-instelling 3,4 procent minder vergoed, op basis-ggz-zorg wordt een procent gekort en op gespecialiseerde ggz-zorg 0,7 procent. De verlaging is gebaseerd op gegevens over 2017 die ruim 800 zorgaanbieders hebben aangeleverd, een ‘gedegen onderzoek', zegt de NZa.

Stephan Valk van GGZ Nederland: indien nodig stappen we naar de rechter om te korting op de tarieven.
Volledig scherm
Stephan Valk van GGZ Nederland: indien nodig stappen we naar de rechter om te korting op de tarieven. © YouTube

Maar GGZ Nederland, de koepelorganisatie van ggz-instellingen, vindt dat in het rapport onvoldoende rekening is gehouden met het personeelstekort in de sector en dat daardoor een vertekend beeld is ontstaan van de werkelijke kosten. GGZ Nederland maakt dan ook bezwaar tegen de tarieven en stapt indien nodig naar de rechter, laat bestuurder Stephan Valk op de website weten.

Steeds meer patiënten met zwaardere problematiek

Julliette van Eerd
Volledig scherm
Julliette van Eerd © GGz Breburg

Volgens Julliëtte van Eerd, bestuursvoorzitter van GGZ Breburg komen in de toekomst ‘veel dingen op de sector af, waarvan in 2017 toen het kostenonderzoek werd uitgevoerd, nog geen sprake was’. ,,Zo krijgen we nog steeds elk jaar meer patiënten met zwaardere problematiek binnen.”

,, Vanaf volgend jaar krijgen we onder andere te maken met de Wet Verplichte GGZ en de acute zorg, waardoor het aantal opnames en de zwaarte van de zorg zal toenemen. Daarnaast zijn de personeelskosten flink gestegen en ook dat lijkt verder toe te nemen de komende tijd.”

Ook GGZ WNB worstelt met personeelstekort en hoge kosten van extern personeel. Bestuurder Ineke Strijp: ,,Het grote probleem is dat de tariefskorting bovenop andere ontwikkelingen komt zoals ambulantisering (psychiatrische patiënten die thuis zorg krijgen, FI). Die toegenomen ambulante zorg leidt tot zwaardere belasting van de crisisopvang en de afdeling high care (dure voorzieningen) en ook tot hogere beveiligingskosten van onze medewerkers. Ambulante zorg was bedoeld om te bezuinigen, maar heeft de ggz-zorg de afgelopen jaren niet goedkoper gemaakt.”

Het hoofdgebouw van GGZ WNB op het landgoed Vrederustterrein in Halsteren. Het aantal bedden in de psychiatrie werd de afgelopen jaren verminderd, steeds meer zorg vindt plaats bij de cliënten thuis.
Volledig scherm
Het hoofdgebouw van GGZ WNB op het landgoed Vrederustterrein in Halsteren. Het aantal bedden in de psychiatrie werd de afgelopen jaren verminderd, steeds meer zorg vindt plaats bij de cliënten thuis. © Tony Presser / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom