Volledig scherm
© Vincent Krijtenburg

Volwassenen leven zich uit met Apenkooi (video)

OUD-VOSSEMEER - De vloer van de gymzaal aan de Bou Kooijmanstraat in Oud-Vossemeer staat vrijdagavond vol met banken, kasten, hoepels, en klimrekken. De slingertouwen hangen al klaar. Alle ingrediënten voor een potje van het welbekende tikspelletje apenkooi. En hoewel het tikspel meestal door basisschoolkinderen wordt gespeeld zijn het deze avond volwassenen die als apen voor elkaar wegrennen.

De avond apenkooi is een initiatief van Naomi van Mierlo. In het dagelijks leven is zij jongerenwerker in de gemeente Tholen én begeleidster bij gymnastiekvereniging Spido. "Ik ben in mijn werk veel met sport bezig. Daarom viel het mij op dat er in steden als Amsterdam en Den Haag apenkooiavonden worden georganiseerd voor volwassenen. En wat ze daar kunnen, dat kunnen we hier ook", zegt Van Mierlo. In de kerstvakantie begon zij de avond te promoten met krantenberichten en posters. Zeven mensen zijn uiteindelijk van de partij, twee heren en vijf dames. Als de avond een succes is wil ze overwegen om vaker dit soort avonden voor volwassenen organiseren.

De meeste deelnemers zijn twintigers of dertigers, en kennen de spelregels nog vanuit hun basisschooltijd. Na een korte introductie rennen, springen en slingeren de deelnemers door de zaal. De 31-jarig Rosaline van den Heuvel is na een aantal minuten af en begeeft zich naar de bank die tegen de muur staat. "Toen ik van deze avond hoorde hoefde ik niet lang na te denken of ik mee zou doen. Apenkooi is lekker speels en kinderlijk, je kunt je lekker uitleven", zegt ze. "Iedere week zou voor mij niet hoeven omdat ik mijn handen vol heb aan voetbaltrainingen en bootcamp."

Na een aantal potjes wordt de 29-jarige Niels Biouch aangewezen als tikker. Nadat hij alle medespelers getikt heeft, ploft hij puffend neer op de bank. "Als je dit nooit doet is het best pittig hoor. Nu even een half uurtje bijkomen", zegt hij. Hij voegt geen daad bij het woord: Vijf minuten later slingert hij als Tarzan in de touwen in zijn vlucht voor de tikker.

Senioren Ria Uyterlinde en Hanna Bolier kijken vanaf de zijlijn vol bewondering de zaal in. De dames volgen op donderdagavond de gymlessen voor 50-plusser. Even overwegen ze mee te doen, maar ze besluiten het niet te doen. "Het gaat allemaal te fel en te snel voor ons. Wij houden het bij grondoefeningen en balspellen", zeggen ze.

Gymnastiekvereniging Spido 13-1-2017

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom