Volledig scherm
BC De Vlaojestáámpers © Antony Brouwers / Pix4Profs

Vlaojestáámpers winnen de Steenbergse optocht

STEENBERGEN - BC De Vlaojestáámpers heeft dinsdag met 'Immaol in d'n Olie! de eerste prijs gewonnen bij de Grote Strienestadse Optocht. Hadden alle bouwclubs goed gelet op details van hun wagens en veel energie gestoken in de acts, kregen ze iets meer punten van het publiek, dat via sms'jes stemde, en de jury.

Met hun grote jaknikker, olievaten, sultans, sjeiks en het boren van olie in de straten van Strienestad eindigde de bouwclub uit de Welberg net voor De Begienurs uit Kruisland. Die deelden vliegenmeppers uit om hun leutige blauwe, gele en rode beestjes die over de grèènze gaan te bestrijden. 

De derde plaats is voor de whogvliegers van BC de Boerkes uit Fijnaart met een niet zo zachte landing, met tuimeling, van hun BW 18 'vliegtuigje'. Bij CV de Vrolijke Vierders vallen de lopende suikerbiet en suikerklontje rond de nostalgies suikerfebriek op. 

Bij de kleine wagens zijn het De Leutstampers uit Kruisland die winnen met hun 'Over zee kent de leut gin grèènze!'. Zij laten op hun wagen onder andere een boot zien die door een golf wordt opgestuwd, een zeemeermin en een haai. BC de Plakkers die al voor de elfde keer van het Peeloofdurp naar Strienestad komen behalen een derde plaats bij de kleine wagens. Tijdens de optocht 'bakken' ze broden onder het motto: 't komt al 11 jaor vur dun bakker! 

Het zijn niet alleen de kleine en de grote wagens die het voor het publiek aantrekkelijk maken. Er zijn ook altijd veel en leuke creaties en acts van enkelingen, duo's en groepen. Zo is er de elf jarige Martijn Baas van BC de Rare Snuiters die bij de enkelingen wint met zijn 'Tis gin gezicht over d'n grens' en brengen de 3 Kwart-partjes, van buurtvereniging 't Drievierde, de leutpost rond. 

De Ladies of the Striene hebben zakdoekjes tekort omdat ze een weekendje 'Goos to Wenen'. Al die acts zijn ook te zien voor het bordes van het oude stadhuis aan de Kaaistraat waar Prins Strienius V en zijn gevolg en het volledige college van B en W de optocht opwachten. De Mussekoning en het Mussekoninkje moeten het daar opnemen tegen De Daomes van de Leut bij het touwtrekken. Met enige inspanning wisten ze de dames maar net over de Grèènz van de leut te trekken. Het bleef niet alleen bij touwtrekken voor De Mussekoning, samen met Nar Boowke moest hij de turbulentie doorstaan van het vliegtuig van Sjappoo airlines. Daarbij werden ze gelukkig ondersteund door de stewardessen van Dansgroep Sjappoo. 

Gevlogen werd er ook bij LC De Vriendschap, zij schoten het gevolg met een raket 'deur de leutgrèèns'. De twee dames van kapsalon 'Verlèèg ier vor de leut je haorgrèèns' maken er een potje van. Oftewel een (bloem)potkapsel. De Strienestadse dweilbands hebben, naast het muzikaal opfleuren van de optocht, ieder jaar weer originelere acts. Zo laten de leden van Effe d'r Neffe op grote harten weten "Ai lof jou' of 'Volg je 'art wàànt dat klopt! en dat ze 'grèènzeloos verliefd' zijn. 

De Primurkus hebben zich in klederdrachten van verschillende landen gestoken en dragen vlaggen van die landen mee. De 'Artse zonder grèènze' van dweilband 't Wor Niks hebben een 'Leut Kliniek' bij zich en Jeugddweilband Blaos mar Raok stapt muzikaal over de leutgrèèns tussen Strienestad en 't Krabbegat.

Volledig scherm
© Antony Brouwers / Pix4Profs
Volledig scherm
© Antony Brouwers / Pix4Profs
Volledig scherm
© Antony Brouwers / Pix4Profs
Volledig scherm
© Antony Brouwers / Pix4Profs
Volledig scherm
© Antony Brouwers / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. BC De Waterstraot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

    BC De Waterstra­ot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

    HALSTEREN - Jong en oud is in het bouwkot in de weer, met de kwast of op een andere manier. De grote A-wagen van BC De Waterstraot is weer ontworpen door Perry Schuurbiers en ziet er veelbelovend uit. Verder veel bekende plaatjes, zoals in voorgaande jaren. Maar waar is toch die typische lucht van het bouwkot? De geur van polyester als belangrijkste bouwmateriaal?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom