Viersprong verkocht aan
Amsterdamse vastgoedman

Viersprong verkocht aan Amsterdamse vastgoedman

Landgoed De Viersprong is verkocht aan de Amsterdamse belegger en makelaar Jan Wieger van der Linden, bestuurder van de onlangs opgerichte Stichting Administratiekantoor Landgoed De Viersprong.

De psychiatrische instelling die er sinds de jaren zestig is gehuisvest, huurt de komende drie jaar diverse gebouwen op het terrein terug. In die periode moet duidelijk worden of de landelijk opererende, gespecialiseerde instelling in Halsteren blijft of vertrekt. De ‘voordeur’ voor de patiënten verkast in ieder geval naar de nevenvestiging in Bergen op Zoom, meldt Roel Verheul, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Viersprong. “Halsteren blijft voorlopig hoofdvestiging omdat ondersteunende diensten en staf er blijven.”

Psychiatrische instelling De Viersprong heeft ook vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch en zette dit jaar het Halsterse landgoed in de etalage vanwege hoge onderhoudskosten. De recente transactie heeft de liquiditeit van de instelling verbeterd omdat er meteen geld op de bankrekening is komen te staan. Dat was hard nodig want het jaar 2015 werd met een miljoenenverlies afgesloten.

Wat Van der Linden met het terrein en de gebouwen wil, is onduidelijk. Hij is onbereikbaar vanwege een verblijf in het buitenland. In de Amsterdamse vastgoedwereld is hij volgens ingewijden een bekende ‘stenenschuiver’. Van der Linden is onder meer eigenaar van café Hoppe, brasserie Keyzer en de Oesterbar.

Wethouder Patrick van der Velden (volkshuisvesting) noemt de verkoop 'prettig voor De Viersprong' en 'gaat ervan uit dat een sociale invulling van het terrein behouden kan blijven'. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom