Volledig scherm
© Thinkstock

Vier ton voor huizingsproject langdurig daklozen in regio Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Tien langdurig daklozen uit de regio krijgen een huis aangeboden in Bergen op Zoom. De gemeente trekt een kleine vier ton uit voor dit zogeheten Housing First-project. Doel is mensen die al geruime tijd op straat verblijven en kampen met meerdere problemen een kans te geven terug te keren in de maatschappij.

De gemeente Bergen op Zoom is centrumgemeente als het gaat om de opvang van dak- en thuislozen in Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht. Via allerlei projecten probeert de Markiezenstad de circa 150 mensen die in deze positie verkeren een dag boven het hoofd te bieden. In dit geval gaat het om de 'zware' gevallen, daklozen die naast een jarenlang bestaan op straat ook kampen met bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaving en psychische problemen. ,,We introduceren Housing First. Dit is een beproefd en bewezen concept uit de Verenigde Staten. In tachtig procent van alle gevallen werkt dit", zegt wethouder Yvonne Kammeijer.

Bindende afspraken
Met deelnemers worden drie bindende afspraken gemaakt. Ze mogen geen overlast veroorzaken voor hun directe omgeving, dienen maandelijks hun huur op te hoesten en maken verplicht gebruik van begeleiding. Kammeijer: ,,Die begeleiding bestaat meestal uit vijf of zes uur per week. Maar het is maatwerk, dus ook een dagelijks bezoek van de begeleider is mogelijk. We oordelen verder niet over hun verslaving. Het enige doel is ze een dak boven het hoofd te geven zodat ze uiteindelijk in staat zijn volwaardig onderdeel uit te maken van de samenleving."

Als deelnemers zich niet houden aan deze drie regels, dan is het volgens de wethouder meteen klaar. Ook omdat deelnemers een huurhuis krijgen in een woonwijk. De gemeente wil weerstand door overlast voorkomen in een buurt en vermijden dat verhuurders zich terugtrekken op het moment dat huurlasten niet worden betaald. ,,Zodra ze in de fout gaan, is het meteen einde oefening", aldus Kammeijer.

Pameijer/Mozaïk (een instelling die hulp biedt aan mensen met psychiatrische en verslavingsstoornissen) uit Rotterdam en WijZijn Traverse Groep trekken samen op met dit Housing First-project. Ze krijgen daarvoor 390.00 euro voor een periode van twee jaar.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom