Volledig scherm
© Thinkstock

Verplicht drinkwater op school? Op Bergse school is prik al vier jaar taboe

BERGEN OP ZOOM/RAAMSDONK/PRINSENBEEK - Dat kinderen van een basisschool in Tilburg vanaf dit schooljaar alleen nog maar water mogen drinken op school, leidde tot woedde bij veel ouders. Het blijkt dat op diverse scholen in West-Brabant de discussie ook al wordt gevoerd en de aanpak in Tilburg is niet helemaal nieuw. Zo zijn op de Marco Polo-basisschool in Bergen op Zoom prik en energiedrankjes al vier jaar taboe. 

,,Wij zijn een gezonde school en geven les in gezonde voeding. Onze kinderen mogen de hele dag zo veel water drinken als ze willen, maar dat soort drankjes zijn bij ons verboden’’, zegt directeur Annemieke Martens van de Marco Polo-basisschool. Appelsientje mag overigens wel, zegt ze. Maar chocola en vette koeken mogen ook niet meer worden meegenomen.

Dit besluit is destijds in goed overleg genomen. De schoolkinderen hebben zelf uitgezocht hoeveel klontjes suiker er in een glas frisdrank zaten. ,,Zo zijn de bewust geworden’’, zegt Martens.

'We verbieden niets'

De discussie over zoete drankjes wordt ook al enkele jaren gevoerd op De Hoge Waai in Raamsdonk. Dit jaar is de basisschool begonnen met een ‘gezonde overblijf’. Dat wil zeggen dat er geen Yoki Drink en Chocomel worden aangeboden, iets dat tot voor kort nog het geval was tijdens de pauze. Nu staat water in het middelpunt, zegt directeur Angela Maas: ,,Als moeder van drie kinderen zou ik blij zijn wanneer de school zo’n besluit zou nemen. Maar we verbieden niets.’’

Tot nu toe lijkt het er op dat de meeste ouders het eens zijn met de aanpak op De Hoge Waai. ,,Cola en energiedrankjes zien we niet meer. Evenmin als Marsen en Twixen. Dat kunnen we zien wanneer we surveilleren. Dan zie ik vooral appels en druiven.’’

Op De Griffioen in Prinsenbeek laat directeur Gerald Hilgerson weten dat er geen enkele noodzaak is om een verbod op fris zelfs maar te overwegen: ,,Het speelt hier niet. Het is geen item. Mocht het gebeuren dat ouders hun kinderen een energiedrankje meegeven, dan nemen we contact met ze op. Maar zoiets is bij ons nog nooit gebeurd. Dus we hoeven geen beleid op grote schaal te voeren, zoals in Tilburg het geval is.’’

 1. BZ Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree
  BN DeStem

  BZ Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree

  BERGEN OP ZOOM - Het was een kort nachtje voor Britt van de Watering uit Bergen op Zoom en Laura en Beau Vink uit Roosendaal. Al om vier uur ‘s nachts verzamelen ze bij de Bergse Boulevard met troep Bokkenpootjes bij de bus naar Brussel. Allemaal dragen ze de Nederlande scouting-outfit: rode blouse en de das met de speciale ‘dasklomp’. Vanuit Brussel vliegen ze naar Amerika om in West Virginia de Wereld Jamboree bij te wonen.
 2. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
  PREMIUM

  Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

  Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom