Duizenden Bergenaren zijn door Eric Elich (tweede van links) geschminkt voor de Maria Ommegang. Jaarlijks loopt hij nog mee.
Volledig scherm
PREMIUM
Duizenden Bergenaren zijn door Eric Elich (tweede van links) geschminkt voor de Maria Ommegang. Jaarlijks loopt hij nog mee. © Dick Vermaas

Verhalen over Maria Ommegang in boek: dankstoet diep geworteld bij duizenden Bergenaren

BERGEN OP ZOOM - Bij duizenden Bergenaren diep geworteld: de Maria Ommegang. Een roeping die van generatie op generatie gaat. Nu, 75 jaar na de belofte van kapelaan Ooyens, blikt oud-journalist Ad Rooms terug. Met verhalen van Bergenaren gebundeld in 'Een belofte die doorgaat'.

Als klein mannetje ging hij vaak mee. Baarden plakken met zijn vader Free. En zo rolde Eric Elich er automatisch in. Duizenden koppen hebben ze geschminkt.

Actief

De Elichs zijn zo'n beetje sinds de jaren zestig actief in de Ommegang. En groeiden uit tot een autoriteit in het grimeerwerk. Eric loopt nog altijd mee, in de rol van Job. Zo komt ook Jan van Wijk op jonge leeftijd in aanraking met de Ommegang. Vanaf zijn veertiende liep hij een jaar of twintig mee als tempelwacht. De teksten die hij en zijn medespelers in die tijd moesten uitspreken, kent hij nog steeds uit zijn hoofd.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom