Volledig scherm
© Politie

Verdachte durft niet te verklaren over inrijden op Bergse agent in bijzijn van zijn maat: iedereen Bredase rechtszaal uit

BREDA - Een bijzonder moment vrijdag in de rechtbank in Breda. Het verzoek om een zaak achter gesloten deuren te houden, wordt vaak gedaan, met name door verdachten. Het wordt alleen bijna nooit toegewezen. De openbaarheid van de rechtspraak is daarvoor een te groot goed. Vrijdag echter niet.

De zaak ging over twee mannen in een auto, die op 13 april vorig jaar bij het Lourdesplein in Bergen op Zoom inreden op een agent na een stopteken. Eén van de twee maakte vrijdag een wel erg nerveuze indruk. Op zeker moment proefde de rechter waar dat vandaan kwam. ,,Bent u bang om te verklaren in het bijzijn van de medeverdachte?'', vroeg ze hem. En dat bleek het geval, waarop het verzoek kwam om het verhoor buiten aanwezigheid van de andere verdachte te doen. Op die manier zou de 23-jarige Bergenaar P.V. vrijer kunnen verklaren.

Gesloten deuren
De rechtbank besloot echter dat de verhoren maar helemaal achter gesloten deuren zou moeten plaatsvinden, ook zonder pers. Van beide verdachten apart. Een hoogst ongebruikelijke gang van zaken. De rechter wilde de verdachten de mogelijkheid geven zo helder mogelijk hun verhaal te kunnen doen.

Even daarvoor had V. gezegd dat het weliswaar zijn auto was, waarmee de agent was aangereden, nadat die een stopteken had gegeven. De bestuurder was echter een maat van hem, de 19-jarige I.S. uit Bergen op Zoom. En die had weer net het tegengestelde gezegd: niet hij, maar V. reed.

Ongebruikelijke beslissing
De rechtbank wilde daarom precies weten wat er nu volgens de verdachten was gebeurd en daarom kwam het tot de ongebruikelijke beslissing.

Volgens officier van jusitie Reinier van Loon, die wees op een getuige, heeft de jongste verdachte I.S. gereden. Hij eiste daarom alleen tegen hem een straf: zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en een jaar zonder rijbewijs.

De agent raakte bij het incident zelf niet gewond, alleen zijn fiets werd vernield.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom