Volledig scherm
In een aardappelloods kregen Bergse politici in 2016 te horen dat de buurt niet op Buitenplaats Bergen op Zoom zit te wachten. Het verzet komt zowel van Bergenaren als inwoners van Roosendaal. Het project ligt op de grens van de twee gemeenten. © TONNY PRESSER

Veel vragen bij Raad van State over aantal overnachtingen bij Buitenplaats Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Waarom en op basis waarvan heeft de gemeenteraad het aantal jaarlijkse overnachtingen op Buitenplaats Bergen op Zoom, dat komt op de plek van voormalige camping Heidepol, op maximaal 153.300 gezet? Dat lijkt de voornaamste vraag die leeft bij de Raad van State.

Omwonenden van de voormalige camping en eigenaar John van Engelen, die er 200 vakantiehuizen en 40 campingplekken wil aanbrengen, hebben problemen met hoe de gemeente Bergen op Zoom het plan heeft vastgesteld in 2016. Reden dat ze de gemeente voor de Raad van State hebben gedaagd. Die boog zich donderdagmorgen over de kwestie.

Niet blij

De buren vinden de plannen te grootschalig, vrezen gevolgen voor flora en fauna en zijn bang dat het gedaan is met hun rust. Heidepol sloot namelijk in 2011. Van Engelen is niet blij met de beperking van het aantal overnachtingen tot 153.300. Hij stelt dat deze berekening gebaseerd is op alleen de 200 huizen. En dat om de plannen ook voor de toekomst rendabel te houden, een maximum van 185.000 nodig is. Ook wijst hij erop dat geen enkele andere camping/recreatiepark in de gemeente een dergelijke beperking heeft opgelegd gekregen. Jurist Peter Engelvaart, die Bergen op Zoom vertegenwoordigd, erkent dat.

Vraagtekens

De omwonenden plaatsen sowieso vraagtekens bij de manier waarop het aantal overnachtingen is berekend. Zij zijn bang dat het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt en wijzen erop dat het onderzoek daarnaar in opdracht van Van Engelen is uitgevoerd.

Engelvaart geeft toe, na vragen van staatsraad Daalders, dat het aantal van 153.300 gebaseerd is op de 200 huizen. Maar dat doet wat hem betreft niet ter zake. ,,De gemeenteraad wil de effecten op de omgeving zo veel mogelijk beperken en vindt dat dit aantal daaraan voldoet." Maar welke ruimtelijke onderbouwing gaat daarachter dan schuil, wil staatsraad Michiels weten. Die is er volgens de vertegenwoordiger van de gemeente niet. ,,Het gaat om een politiek/bestuurlijke afweging die is gemaakt."

Toestroom 

Michiels is benieuwd of de wegen naar de Buitenplaats de toestroom aankunnen als het aantal overnachtingen naar 185.000 gaat. ,,Ja. Maar de noordelijke toegangsweg is ingericht als fietsstraat. Doel daarvan is zo min mogelijk verkeer", aldus Engelvaart.

De Raad van State beslist over zes weken.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (48%)
  • nee (52%)
3251 stemmen