Volledig scherm
Bij zwembad De Schelp in Bergen op Zoom raakte zondag door de storm steigermateriaal los, maar aannemersbedrijf De Kok greep snel in. © Peter de Brie

Veel bomen om, maar geen gewonden door storm op Brabantse Wal

WEST-BRABANT - Tientallen omgewaaide bomen, maar relatief beperkte schade en geen gewonden. Dat is de balans van de zondagse storm in de drie Brabantse Wal-gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen.

De gemeente Bergen op Zoom had vanwege de voorspelde storm vrijdag al besloten mensen paraat te houden voor zondag en schaalde op toen naarmate er meer meldingen binnenkwamen. Tot 22.00 uur 's avonds zijn er tien mensen bezig geweest, lettend op veiligheid voor omgeving en verkeer.

,,Als bomen niet echt in de weg lagen, hebben we die ook gewoon laten liggen”, zegt gemeentewoordvoerder Erwin Stander. ,,Zoals aan de Rijtuigweg. Twee kastanjes gingen spontaan om, de derde is omgezaagd. Ze vormen nu geen gevaar meer en blijven liggen tot de schade-experts geweest zijn.”

Verder waaiden er in Bergen op Zoom nog zo'n veertig bomen om, de bossen niet meegerekend, onder meer bij de Paulus Buijslaan, Genieplein, Dr. De Ramlaan, Iepenlaan/Populierenlaan, Brouwerijbaan, Noordzijde Zoom, Koperendoos, Prins Bernhardlaan, Graspieper/Smientpad, Tuinderspad. ,,Afhankelijk van het weer proberen we alles deze week op te ruimen”, aldus Stander.

Verkeerslichten

Volledig scherm
De grote steiger bij zwembad De Schelp stond goed vast, daar deden zich geen gevaarlijke situaties voor, meldde de gemeente Bergen op Zoom. © Peter de Brie

Ook waaide er her en der dakbedekkingen weg en was er schade aan verkeerslichten bij de Burgemeester Wittelaan/Randweg-Noord en Steenbergseweg/Eendrachtsweg. Bij zwembad De Schelp raakte steigermateriaal los, maar dat heeft aannemer De Kok snel zelf opgelost, meldt Stander. De grote steiger stond goed vast en vormde geen gevaar. 

De BAM greep zelf in bij de bouw van de meldkamer aan de Zuidoostsingel. Woningcorporatie Stadlander heeft losgeraakt bouwmateriaal opgeruimd aan de Vogelenzang in Halsteren. Bij Woonsquare aan de Wassenaarstraat waaiden reclameborden van het dak.

Woensdrecht

In alle kernen van de gemeente Woensdrecht waaiden bomen om, maar vooral in Putte (Koppelstraat, Heistraat, Krommeweg, Parklaan, Moriaansdreef) en drie in Ossendrecht (OLV Ter Duinenlaan, Vierwindenlaan, Binnenweg). In Hoogerheide bleek een verkeersbord niet bestand tegen de harde wind. ,,Maar de schade is beperkt gebleven en gelukkig alleen materieel, voor zover wij weten”, aldus gemeentewoordvoerster Sharan Kok. De buitendienst is volop bezig met opruimen en let vooral op wegen en fietspaden. Ook wijkteams helpen mee. 

Steenbergen 

De gemeente Steenbergen kreeg een vijftal meldingen binnen. In Dinteloord waaiden drie bomen om, met beperkte schade aan één auto tot gevolg. aan de Zoekweg in Steenbergen viel er een op de silo van een tuinder, in Kruisland werd een lantaarnpaal geraakt door een boom en hersteld door een elektricien.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom