Volledig scherm
Opening AH in De Zeeland © Edmund Messerschmidt

VB en Gebri botsen opnieuw over De Zeeland

BERGEN OP ZOOM - De Vereniging Binnenstad (VB) en ontwikkelmaatschappij Gebri staan opnieuw lijnrecht tegenover elkaar over het winkelgebied De Zeeland. Inzet dit keer is het aanbrengen van extra vloeren in het L-vormige gebouw naast het winkelcomplex. In dat gebouw, haaks op het deel waarin eind vorig jaar de nieuwe Praxis de deuren opende, komt onder meer de Big Bazar te zitten.

Volgens de VB zorgt Gebri (eigenaar van De Zeeland en de omliggende gebouwen) met die extra vloeren voor een forse overschrijding van het maximaal toegestane aantal vierkante meters winkelvloer. Het bestemmingsplan laat volgens die club maximaal 15.100 vierkante meter toe. Met die extra verdiepingsvloeren wordt dat aantal met zo'n 1.300 vierkante meter overschreden. Hoewel de VB benadrukt 'geen tegenstander van van De Zeeland te zijn' en te vinden 'dat De Zeeland een positieve bijdrage aan de stad levert', vindt de club dat er wél volgens de regels gespeeld dient te worden. ,,Dat gebeurt nu niet en daardoor komt de leefbaarheid in de leeglopende binnenstad nóg meer onder druk te staan", zegt VB-advocaat Harry Nieland tijdens de hoorzitting voor de commissie van de bezwaarschriften.

Hans van Zeggeren, vertegenwoordiger namens De Zeeland, ziet dat anders. Volgens hem heeft de eigenaar de vrijheid zijn gebouwen in te richten zoals hij dat wil. ,,Daarbij gaat het er om wat er feitelijk in gebruik is." Tot nu toe is er volgens hem slechts 7.000 vierkante meter winkelvloer in gebruik, er staat nog een en ander leeg in het gebouw.

De commissie van de bezwaarschriften buigt zich nu eerst over de vraag of de VB nou wel of geen direct belang heeft bij het aanbrengen van die extra vloeren. Daarna adviseert ze het college de klachten gegrond of ongegrond te verklaren. Het college hakt uiteindelijk de knoop door.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom