Vanuit de garage in de spotlights: pronkstukken Fokker en Vliegbasis in museum Wings over Woensdrecht

VIDEO EN FOTO'SOSSENDRECHT - In Ossendrecht is vandaag luchtvaartmuseum ‘Wings over Woensdrecht’ geopend, een initiatief van oud-Fokker-medewerker Sjaak van Loon en Ronald Middel van Vliegbasis Woensdrecht. Zij brengen 70 jaar civiele en militaire luchtvaarttechniek in beeld.

Het luchtvaartmuseum Wings over Woensdrecht is woensdag geopend bij de Volksabdij in Ossendrecht. Vanaf 7 april is het elke zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur open.
Volledig scherm
Het luchtvaartmuseum Wings over Woensdrecht is woensdag geopend bij de Volksabdij in Ossendrecht. Vanaf 7 april is het elke zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur open. © Peter de Brie

Sjaak van Loon glundert van oor tot oor als hij ziet hoe tientallen gasten genieten van zijn gerealiseerde droom. Die kwam er na een duwtje van zijn vrouw. ,,Zou je zo onderhand de garage niet eens opruimen, je hebt genoeg spul voor een museum", kreeg de voorzitter van de stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht te horen.

Quote

Er stonden zoveel dozen met Fok­ker-spulletjes in mijn garage dat de auto en de caravan niet meer binnen konden

Sjaak van Loon, voorzitter stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht

,,Tja, het begon drie jaar terug met een reünie van zo'n 475 oud-Fokkerianen", vertelt Van Loon. ,,Die brachten spulletjes van vroeger mee. Na afloop bleef er veel achter dat in dozen in onze garage belandde. Die collectie groeide zodanig dat de auto en de caravan niet meer binnen konden.”

De initiatiefnemers voor het luchtvaartmuseum Wings over Woensdrecht zijn luchtmachtmilitair Ronald Middel (links) en oud-Fokker-medewerker Sjaak van Loon van de stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht (midden).
Volledig scherm
De initiatiefnemers voor het luchtvaartmuseum Wings over Woensdrecht zijn luchtmachtmilitair Ronald Middel (links) en oud-Fokker-medewerker Sjaak van Loon van de stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht (midden). © Peter de Brie

Van Loon kwam in contact met luchtmachtmilitair Ronald Middel, die ook een flinke verzameling historisch materiaal had gesprokkeld. ,,Dat stond te verstoffen op Vliegbasis Woensdrecht, klaar om weggegooid te worden.”

Samen zochten ze naar een geschikte locatie om 70 jaar Woensdrechtse vliegtuigtechniek uit te stallen en klopten aan bij directeur Jan van Til van de Volksabdij te Ossendrecht, een Natuurpoort met tal van wandel- en fietsroutes en een restaurant.

Tientallen genodigden vergaapten zich in het museum aan vele foto’s en spullen uit 70 jaar luchtvaarttechniek die Fokker en Vliegbasis Woensdrecht voortbrachten.
Volledig scherm
Tientallen genodigden vergaapten zich in het museum aan vele foto’s en spullen uit 70 jaar luchtvaarttechniek die Fokker en Vliegbasis Woensdrecht voortbrachten. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Als oud-uitbater van het Kloosterhof in Hoogerheide kreeg Van Til vaak de biljartclub van Fokker over de vloer. En zo ging het balletje rollen. ,,Sjaak en Ronald vertelden met zo veel passie dat ze in dit bijgebouw het museum mochten inrichten", aldus Van Til, die volgens Van Loon en Middel nog enthousiaster is dan zij zelf.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk verrichtte de opening van museum Wings over Woensdrecht. Links op de foto initiatiefnemer Sjaak van Loon, op de rug gezien burgemeester Steven Adriaansen.
Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk verrichtte de opening van museum Wings over Woensdrecht. Links op de foto initiatiefnemer Sjaak van Loon, op de rug gezien burgemeester Steven Adriaansen. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Commissaris van de Koning Wim van de Donk kwam maar al te graag het lint doorknippen. ,,De luchtvaart heeft diepe wortels in West-Brabant", verwees hij naar de eerste vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig in Nederland, in 1909 vanuit Etten-Leur. Van de Donk sprak van een prachtig museum. ,,Het toont historie én toekomst. De jeugd kan ontdekken wat zich hier heeft afgespeeld, maar ook geïnteresseerd raken in luchtvaarttechniek.”

Zo hoort burgemeester Steven Adriaansen het graag. ,,Woensdrecht is een begrip in de luchtvaart. Eerst als civiel vliegveld, 70 jaar terug, in de Tweede Wereldoorlog ingenomen door de Duitsers maar veroverd door de geallieerden. En in 1953 begon de industriële ontwikkeling van Aviolanda.” 

Regeringstoestel

Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht in gesprek met een van zijn voorgangers Jan de Leeuw in het nieuwe luchtvaartmuseum in Ossendrecht.
Volledig scherm
Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht in gesprek met een van zijn voorgangers Jan de Leeuw in het nieuwe luchtvaartmuseum in Ossendrecht. © Peter de Brie

Op dit businesspark onderhoudt Fokker Techniek nog altijd vliegtuigen en voerde dinsdag nog een testvlucht uit met het nieuwe regeringstoestel PH-GOV dat is omgebouwd voor premier Rutte en koning Willem-Alexander. Fokker Elmo levert bekabeling aan Boeing en Airbus. En de Vliegbasis wordt hét Europese centrum voor het motoronderhoud aan de nieuwe straaljager F35.

Quote

De jeugd kan hier van alles doen en beleven. Ik noem het dan ook liever een experience dan een museum

Steven Adriaansen, burgemeester gemeente Woensdrecht

Nieuwe luchtvaarttechnici zijn dan ook hard nodig bij de Aircraft Maintenance & Training School (AMTS) en ROC West-Brabant, betoogt Adriaansen. ,,De jeugd kan hier van alles doen en beleven. Ik noem het dan ook liever een experience dan een museum.” Van Loon en Middel werven alweer fondsen voor uitbreiding met een educatief centrum.

Een 3D-printer fabriceert live een onderdeel van een modelvliegtuigje.
Volledig scherm
Een 3D-printer fabriceert live een onderdeel van een modelvliegtuigje. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Intussen vergapen de gasten zich aan zwart-wit foto's en krantenknipsels, sjaals van Fokker-stewardessen en velerlei apparatuur en documenten. Zoals van het legendarische Whisky Four-stuntteam, dat in 1965 werd ontbonden na een ongeval tijdens een vliegshow op Woensdrecht waarbij twee piloten omkwamen.

De motor van een Northrop F-3 jachtbommenwerper.
Volledig scherm
De motor van een Northrop F-3 jachtbommenwerper. © Peter de Brie

Verderop staat een 3D-printer die live een stukje schaalvliegtuig fabriceert. ,,Leuk voor luchtvaartidioten. Eh... enthousiastelingen", lacht Middel, wiens pronkstuk echter de motor van een Northrop F-5 jachtbommenwerper is. ,,Voor mij is het meest unieke stuk deze crashplaat van een Fokker F28 waarvan het wrak nog ergens in de Afrikaanse bush ligt", vult Van Loon aan.

Vrijwilligers houden het museum vanaf 7 april elke woensdag en zondag open van 13.00 tot 16.00 uur. Voor 4 euro krijgt de bezoeker een boarding pass als entreeticket. De hoop is dat de circa 20.000 fietsers en wandelaars die de Natuurpoort De Volksabdij jaarlijks bezoeken ook de luchtvaarthistorie komen bewonderen. 

En omgekeerd dat de vliegtuigfanatici na het museum ook de regio en restaurant De Blauwe Pauw aandoen. Daar serveert Van Til hen met alle plezier een Wings over Woensdrecht-menu en schenkt van elke maaltijd één euro aan het museum. En onderwijl kan Van Loon zijn auto weer in de garage parkeren.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom