Volledig scherm
Austin 4x2 uit 1956, collectie A. Bakx © Collectie C.M. Bakx-Elzakkers

Van Egeraat koopt Bakx-complex:
wonen en werken op terrein van Bakx

BERGEN OP ZOOM - Bakx en Van Egeraat. Twee namen die in Bergen op Zoom onlosmakelijk zijn verbonden met transport. Beide families waren tientallen jaren actief met hun transportbedrijven aan de Zuidzijde Haven. Het Bakx-complex op nummer 63 (naast café Het Dobbertje) is maandagmiddag van eigenaar veranderd. Dirk van Egeraat en zijn vriendin Manou Touw hebben het terrein van 2.200 vierkante meter gekocht en gaan de gebouwen in eigen beheer opknappen tot woon- en werkruimten. 

Volledig scherm
Briefhoofd van Adr. Bakx, januari 1933. Collectie G. van Dijck © Collectie G. van Dijck

Loft

,,De grote zwarte loods gaan we omtoveren tot loft. Manou en ik gaan er zelf wonen. Mijn bedrijf 't Klusatelier brengen we hier ook onder. Nu heb ik mijn werkruimte nog op een andere locatie, maar straks zit alles onder één dak", aldus de Bergenaar die nog maar een half jaar geleden met zijn klusbedrijf begon. Daarvoor was hij actief als salesmanager, een heel andere tak van sport. ,,Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en sneller dan ik dacht kwam dit mooie project op ons pad."

Dirk geeft toe dat zijn achternaam een voordeel was bij de onderhandelingen met erfgenaam Ad Bakx. ,,Mijn opa kende Cees Bakx, lange tijd eigenaar van de transportfirma, goed. Die mannen konden het zowel zakelijk als privé prima met elkaar vinden. Hun bedrijven zaten ook vlak bij elkaar aan de Zuidzijde Haven.  Dat goede gevoel had ik ook met Ad Bakx, wat ons bindt is de liefde voor de historie van dit stukje stad. Elke Bergenaar kent dit gebied en we willen de buitenkant zeker behouden." De letters A. Bakx en Zn. die op de gevel van het voormalige woonhuis prijken, zullen niet worden overgeverfd. 

Volledig scherm
Vrachtwagen met chauffeur Jan Bakx wordt geladen door de dragline, dateert uit 1952. © Collectie C.M. Bakx-Elzakkers

Caravanstalling

Volledig scherm
Archieffoto van bouw schuur firma Bakx in Bergen op Zoom, 1975 © C.D. Vanwesenbeeck West-Brabants Archief

,,Samen met architect Aerlant Cloïn gaan we aan de slag om het terrein op een verantwoorde manier te ontwikkelen. De grote loods wordt gebruikt als caravanstalling, maar die functie vervalt dus. Dit wordt onze loft. Het voormalige kantoor ernaast wordt omgebouwd tot woning en het grote huis waar de familie Bakx altijd woonde, wordt als woon- en werkruimte in de markt gezet. Maar als kopers hier alleen willen wonen, kan dat ook." 

De oude loods achter de woningen wordt gesloopt om plaats te maken voor groen (tuinen). Dirk en Manou willen ook parkeervakken in een andere loods maken om vervolgens te verhuren. Het is de bedoeling dat de verbinding tussen het Bakx-complex en de watermolen die erachter ligt, open blijft. 

In 1987 kwam er een einde aan het 145 jaar oude familiebedrijf Bakx. Het wagenpark ging over naar de firma Coppens. Dirk van Egeraat:  ,,De gebouwen zijn gelukkig wel blijven bestaan en wij hopen dat door onze komst de leefbaarheid van dit stukje Kaai een oppepper krijgt." 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom