Volledig scherm
De loopgraafbrug in de gracht van Fort de Roovere spreekt ook in het buitenland tot de verbeelding.foto Jan van de Kasteele

Van bergse bodem - Moses Bridge

Doet het goed bij Scrabble. Een ongewoon woord voor een ongewone brug. Een brug die door het water gaat in plaats van er overheen.

Een loopgraaf door het water. In de gracht van voormalig Fort de Roovere in Halsteren.We zijn er inmiddels al aan gewend. Zo zelfs dat je het ontwerp van de architecten Ro Koster en Ad Kil al weer een beetje gewoon gaat vinden. Maar dat is het zeker niet. En zeker niet als je een mailtje krijgt van Ans van den Berg, voorzitter van de Stichting Vrienden van de West Brabantse Waterlinie.Ze verzamelde een aantal vermeldingen van de loopgraafbrug op buitenlandse sites van onder meer kranten. En dan zie je nog eens een keer hoe opmerkelijk het bouwwerk van Koster en Kil eigenlijk is. In Halsteren kan je over water lopen, kopt de Vlaamse krant De Morgen op zijn site. "Het lijkt alsof iedereen zoals Mozes het water kan splitsen", hebben ze daar bedacht als tekst bij een foto van de constructie van Koster en Kil.Buitenland houdt Bergen op Zoom spiegel voor, zou je kunnen zeggen. Wij zeggen loopgraafbrug. Klinkt heel ingewikkeld maar wel mooi. In het Engels is dat veel simpeler: The Moses Bridge. Zo. En dan volgen er zinnen als This is so cool en Brilliant design. Daar moet je als architect toch een beetje stil van worden.Het grappige van al die links die voorzitter Ans van den Berg me stuurde: er zitten ook teksten bij in het Russisch en Roemeens om maar even wat te noemen. Sorry, maar wat die schrijven kan ik even niet volgen. Het enige woord dat er uitspringt: RO & AD architecten, want die naam is gewoon weergegeven zoals wij 'm schrijven. En dat is dan weer wel leuk. Ook het feit dat de Mozesbrug duurzaam is gemaakt, scoort in het buitenland. Laten we maar zeggen dat dit tweetal niet voor niets eerder dit jaar de prestigieuze Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren in Bergen op Zoom won.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom