Volledig scherm
De brug en uitkijktoren zijn in aanbouw © Chris van Klinken / Pix4Profs

Uitkijkpunt op Fort Henricus in Steenbergen geplaatst

STEENBERGEN - Fort Henricus in Steenbergen is een uitkijktoren én een brug rijker. Een creatie van Ro&Ad Architecten is onlangs geplaatst op het fort. De werkzaamheden zijn nog in volle gang.

Maar na jaren wachten is het afscheidscadeau van oud-burgemeester Jan Hoogendoorn eindelijk op zijn plek: de uitkijktoren. Die kreeg hij in 2012 van de gemeente bij zijn vertrek als burgemeester.

Familie

Volledig scherm
De bunkertreppe, vlak na plaatsing. © Gerard van Offeren

Wie het houten object ziet, zal waarschijnlijk direct denken aan de Bunkertreppe in De Heen. ,,Het is inderdaad duidelijk familie van elkaar'', zegt architect Ad Kil. Toch is het uitkijkpunt wel anders dan de trap bij Benedensas. ,,De uitkijktoren is opgenomen in de wal van het fort. Op Fort Henricus ben je een soort poortwachter als je bovenin staat. Je hangt boven de brug.''

Wie straks bovenin staat, kijkt uit over de Graaf Hendrikpolder en hangt zo'n acht á negen meter boven de grond. Boven de brug eigenlijk. Die brug heeft geen willekeurige locatie gekregen: op exact dezelfde plek had het verdedigingswerk vroeger ook een brug. ,,Onder onze brug zit de oude fundering van die brug nog'', zegt Kil.

Ereherstel

Ro&Ad kregen de opdracht van de gemeente Steenbergen om een brug en een uitkijkpunt te ontwerpen. ,,We hebben besloten om dat samen te combineren. Op deze manier hoef je maar een keer een ingreep te doen aan het fort.''

Natuurmonumenten is inmiddels al maanden bezig met het in ere herstellen van Fort Henricus. Wie straks een kaart over het verleden over het heden zou plaatsen, moet geen verschil zien. Het fort is in 1626 gebouwd om Steenbergen te beschermen tegen vijandelijke invallen. In de 19e eeuw is het fort opgeheven en afgebroken.

Volledig scherm
De picknicksteigers bij Blauwe Sluis. © peter van trijen/pix4profs

Het herstel van het fort is een van de onderdelen van subsidieproject Landschappen van Allure. Net als de Pompejustoren bij Fort de Roovere in Halsteren, de picknicksteigers bij Blauwe Sluis in Steenbergen en de Bunkertreppe in De Heen.

De officiële opening is gepland voor september. De werkzaamheden duren nog twee tot drie weken, denkt Kil. ,,En daarna moet er nog van alles gebeuren. Zo moet het eromheen ingezaaid worden, zodat het uitkijkpunt stevig staat.''

Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het fort in de tweede helft van 2018 afgerond. Dan kunnen bezoekers over de gracht naar het fort wandelen, de uitkijktoren beklimmen en uitkijken over de polders.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom