Volledig scherm
Op zondag 24 maart 2019 bundelen vinyl liefhebbers Chris & Gabrielle van Eekelen van café Les Vedettes, Ad & Coby van café het Wapen van Engelandt en vinyl verslaafde Nils Jansen uit Bergen op Zoom hun gezamenlijke krachten om voor het éérst een indoor platenbeurs te organiseren. FOTO: Chris van Eekelen (links) & Nils Jansen met vinyl voor de café’s Les Vedettes en het Wapen van Engelandt. © Pix4Profs/Tonny Presser

Tussen de platen snuffelen in de Lievevrouwestraat

BERGEN OP ZOOM - Snuffelen tussen de elpees. Van Cuby and the Blizzards tot Iggy Pop en The Stones. Het kan tijdens de eerste overdekte platenbeurs in cafés Les Vedettes en Het Wapen van Engelandt in de Lievevrouwestraat in Bergen op Zoom. Daar staan zondag 24 maart duizenden singles en lp's klaar.

Quote

Of het gaat lopen moeten we zien. Feit is wel dat elpees razend populair zijn

Nils Jansen

Met acht kramen van in totaal 32 meter, verdeeld over de twee cafés, kan de vinyl-liefhebber uren lang snuffelen tussen de platen. "Het is een probeersel", zegt vinylverzamelaar en medeorganisator Nils Jansen. “Of het gaat lopen moeten we zien. Feit is wel dat elpees razend populair zijn. Zowel bij de jeugd als een wat ouder publiek."
Jansen organiseert de markt samen met Chris en Gabrielle van Eekelen, eigenaren van café Les Vedettes in de Lievevrouwestraat. Ad en Coby van Hooijdonk van het naastgelegen café Het Wapen van Engelandt omarmen het initiatief. De marktkramen zijn verdeeld over de twee cafés. Drie in Les Vedettes, vijf in het Wapen. 

Vinylgek

Jansen heeft vinylgek Jan Ossenblok van Flakkee Record ingeschakeld voor het aantrekken van de standhouders. Die komen uit heel het land. Brengen muziek mee van de jaren vijftig tot nu. Van blues en jazz tot rock 'n roll en punk. Nieuw als gebruikt. "De focus ligt op tweedehands", zegt Jansen. "Verborgen pareltjes die je ergens anders niet vindt. Zoals een eerste persing van The Beatles."

Dat Jansen de vinylmarkt in de twee cafés houdt is een bewuste keuze. "Je kunt het veel grootser aanpakken en de Stoelemat afhuren. Maar dan heb je geen sfeer. Die krijg je wel in een café. Lekker biertje erbij. Op de achtergrond wat muziek. Nina Verharen komt wat akoestische nummers spelen. Misschien sluit Jannes van Kaam nog aan. Zou mooi zijn."

Gezelligheid

Want dat is wat Jansen als verzamelaar op beurzen vaak mist: gezelligheid. Regelmatig reist hij stad en land af op zoek naar nieuwe platen. Die verzameldrift is jaren terug gestart met elpees van zijn vader. Zoals werk van Frank Zapppa, Velvet Underground en The Stooges. Later is hij actief in vinyl gaan handelen. Verdiende er zes jaar lang een boterham aan. 

Een platenbeurs is niet nieuw voor Bergen op Zoom. Gilly Verrest, eigenaar van muziekwinkel De Waterput, heeft eerder een beurs in de Bosstraat gehouden. Jansen wil daar in het voorjaar een aanvulling op zijn. "Als het aanslaat wil ik zeker nadenken over een vervolg." 

Jansen is naast verzamelaar ook de man achter WoodTstock, het muziekfestival in poppodium Gebouw-T. Wie naar hartenlust wil komen snuffelen in de bakken met vinyl kan dat tussen 12.00 en 17.00 uur. De entree is gratis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom