Volledig scherm
Turfroute.

Turfroute verbindt havens van Bergen op Zoom en Roosendaal

BERGEN OP ZOOM - De Turfroute gaat de havens van Bergen op Zoom en Roosendaal verbinden. Het Bergse deel is al gedeeltelijk klaar. BN DeStem deed alvast een rondje.

Natuurlijk is dat nieuwe fietspad bij school hen opgevallen. Net als die bijzondere geelbruine kleur. „Past mooi bij de herfstblaadjes”, zegt Laurelie Mathé, die net de fietsstalling van ’t Rijks verlaat. Maar waar die kleur naar verwijst, dat weet de VWO-leerlinge even niet. Jeroen Grimminck heeft het antwoord evenmin paraat. Havo-scholier Grimminck noemt het nieuwe fietspad wel een verbetering. „Het is breder en het sluit beter aan bij het wegdek dan voorheen.” Van de Turfroute hebben beide scholieren nog niet gehoord. Dat de Zoom vroeger een turfvaart was, ook dat hadden ze zich niet gerealiseerd. Een kleine geschiedenisles onder de herfstbomen volgt. Het is van groot economisch belang sinds de vijftiende eeuw. 13 kilometer lang, vanaf ongeveer het Belgische grensvlak. Later vooral van belang als watertoevoer voor de verdediging van de stad. Nu vooral een toeristisch interessant stroompje en een ecologische verbindingszone.

De Turfroute verbindt straks Bergen op Zoom en Roosendaal, via de Belgische grens en Nispen. Voorlopig begint de route bij ’t Rijks, hoewel er een stukje terug op het Garnizoenspad ook al nieuw asfalt ligt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom