Tunnel niet veilig voor vandalen

De officiële opening van het opgeknapte NS-tunneltje is nog niet eens geweest. Maar de muren ervan zijn alweer beklad.

Het is nog geen twee weken open voor de reizigers, maar nu al is het grondig vernieuwde NS-tunneltje bij het station in Bergen op Zoom het domein van graffitispuiters.

Terwijl op de ene wand al tekeningen zijn weggepoetst, prijkt op de andere wand verse graffiti in allerlei soorten en maten. ,,Wij balen hier als gemeente enorm van'', bekent woordvoerder Erwin Stander. ,,Het tunneltje valt nu nog onder ProRail, het werk is nog niet eens opgeleverd. Maar straks zitten wij er als gemeente mee.''

Want als de werkzaamheden aan het tunneltje klaar zijn, komen onderhoud en beheer bij de gemeente terecht. ,,Als ons dit te wachten staat, brengt het een hoop extra kosten met zich mee.'' Om te voorkomen dat de tunnel van voor tot achter wordt ondergespoten met graffiti, zit de gemeente er kort op, belooft Stander nu al. ,,Anders loopt het helemaal uit de hand. En zijn we weer terug bij hoe het was.''

Woordvoerder Jaap Eikelboom van ProRail belooft dat de tunnel schoon wordt opgeleverd. ,,We overleggen met de gemeente nog over een coating waardoor graffiti makkelijk te verwijderen is.'' Een tunnel als deze vrijhouden van graffiti is en blijft lastig, zegt hij.

Het tunneltje is niet alleen voor treinreizigers bedoeld. Het verbindt ook de oostelijke wijken van de stad met het centrum. Het onderging een uitbreide opknapbeurt. Aan weerszijden is een ruimere entree gekomen, er is een lift geinstalleerd, en het tunneltje is opnieuw betegeld. Daardoor is het veel lichter en oogt het toegankelijker dan voorheen. De werkzaamheden hebben ruim anderhalf jaar geduurd.

In de oude situatie gaf het tunneltje mensen een onveilig gevoel. Het oogde smerig en donker, de wanden zaten vol graffiti. De strijd tegen deze 'artiesten' die het tunneltje een perfect decor voor hun creaties vinden, duurt al jaren.

Volledig scherm
Graffiti op de pas betegelde wanden van de tunnel. © Jan Van De Kasteele
Volledig scherm
Graffiti op de pas betegelde wanden van de tunnel. © Jan Van De Kasteele

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom