Volledig scherm
De begraafplaats aan de Antwerpsestraat . © Tonny Presser © 2017

Trieste aanblik begraafplaats Putte moet veranderen

PUTTE - Begraafplaatsen zijn geen vrolijke plekken maar de begraafplaats in Putte geeft wel een heel erg trieste aanblik. Op de begraafplaats langs de Antwerpsestraat staan oude zerken die zijn ingestort of op omvallen staan. En tussen de graven ligt centimeters dik mos en ander onkruid. 

Dit kan zo niet langer, vindt het Putse dorpsplatform, Puttenaar Ben van Hoof en begrafenisondernemer Christian Zorge. Ben van Hoof was vorig jaar de eerste die aan de bel trok. "Ik bracht een bezoek aan het graf van mijn vader en ik schrok enorm van hoe de begraafplaats erbij lag". 

Toonbaar
Hij nam contact op met het Dorpsplatform en die deden een oproep in het dorp om gezamenlijk de begraafplaats weer toonbaar te maken. "We zijn vorig jaar twee keer met een ploeg van twintig vrijwilligers in de weer geweest om al het vuil tussen de graven en op de paden weg te halen", vertelt Rita van gaal van het dorpplatform.

In mei staat er een derde opknapbeurt op het programma. Van Hoof kijkt naar de centimeters dikke laag mos."Dit wordt nog een heidens karwei", zegt hij. Waar de schoonmaakploeg af moet blijven is van de zerken. "Die zijn eigendom van de nabestaanden en daar mogen we niets aan doen". Zegt van Gaal. 

Gevaar
Maar die zerken leveren wel gevaar op voor de onderhoudsploeg. "Er staan zerken op instorten", zegt van Gaal. Zorge, Van Gaal en Van Hoof trokken vervolgens bij de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal aan de bel over wat er met de zerken moest gebeuren. 

Van Agtmaal legt het probleem uit. "Er zijn zerken van meer dan honderd jaar oud waarvan we de nabestaanden niet meer kunnen achterhalen maar we mogen volgens de wet zelf die zerken niet weghalen of opknappen". De gemeente gaat nu bij de kapotte zerken bordjes plaatsen met een oproep om deze op te knappen of om contact op te nemen met de gemeente. 

Half jaar
"Maar ik vrees dat hier niet op wordt gereageerd". De nabestaanden krijgen een half jaar de tijd om te reageren. Zo niet dat worden de slechte zerken door de gemeente weggehaald. "Zo schrijft de wet dat voor", zegt van Agtmaal De stoffelijke resten blijven liggen", zegt van Agtmaal. 

Van Hoof kreeg gistermiddag tijdens de wandeling op de begraafplaats een ingeving. "Op die oude graven staan nog wel de namen van de overledenen te lezen. "Wellicht een idee om van de resten van die zerken een monument maken als eerbetoon aan de overledenen".

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom