Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Triest verhaal: ‘Opname Bergenaar (67) na brandstichting’

BERGEN OP ZOOM / BREDA - Hij was ervan overtuigd dat andere bewoners een complot tegen hem hadden beraamd. En meende dat ze hem uit zijn woning wilden pesten, waardoor hij ook z’n geliefde boeken en vogeltjes weg moest doen. 

De 67-jarige man ging bij die gedachte compleet over de rooie en stichtte brand in het appartementencomplex Residentie Hooghuis in Bergen op Zoom.

Spiritus

De Bergenaar heeft bekend dat hij op de vroege zondagochtend van 12 maart 2017 met spiritus brand heeft gesticht in zijn eigen appartement aan de Hooghuisstraat. Ook wierp hij een brandende fles spiritus in de liftschacht van het wooncomplex, maar daardoor ontstond geen brand.

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum is de man volledig ontoerekeningsvatbaar en heeft hij last van waanideeën en depressieve stoornissen. Officier van justitie Jaap Zondervan hield zijn eis gisteren dan ook kort. Hij vroeg plaatsing in een psychiatrische inrichting voor maximaal een jaar. 

Moeder

De verdachte wil daar aan meewerken. Hij hoopt in een kliniek in Halsteren te komen. Want in die plaats woont ook zijn hoogbejaarde moeder. Het hele dossier leest als een triest verhaal. De alleenstaande man is hoog intelligent. Na zijn pensionering raakte hij steeds verder geïsoleerd. Tijdens de zitting zei hij dat hij eigenlijk zelfmoord wilde plegen. Hij zit nu vast in Vught. 

Zijn advocaat Nicola van Vliet bepleit hem zo spoedig mogelijk over te plaatsen naar een plek waar hij kan worden behandeld en begeleid. Ze bestrijdt dat bij de poging tot brandstichting in de lift gevaar is ontstaan voor andere bewoners, omdat de liftschacht volledig brandwerend is. Ze vraagt voor dat feit vrijspraak. 

De rechtbank doet uitspraak op 30 januari.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.
 2. Ziekenhuisje spelen
  PREMIUM
  column

  Ziekenhuis­je spelen

  BERGEN OP ZOOM - Zorgeloos doktertje spelen. Of ziekenhuisje. Dat deden wij, mijn vriendinnen en ik, als kleine meisjes altijd graag. Ik was altijd de patiënt. Geen idee waarom. Maar gelukkig werd ik altijd snel geholpen. De bank in de kamer was het ziekenhuisbed, mijn vriendinnetjes opereerden en gaven medicijnen. In no time was ik opgeknapt. Betalen hoefde ik nooit. Als ik mijn medicijnen, meestal lekkere snoepjes, deelde waren ze al lang blij.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom