Volledig scherm
PREMIUM
Het houten kruis op de Rubeerdijk herinnert aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ooit stond op deze plek Fort Zeelandia, onderdeel van de Linie van de Eendracht, de eerste echte waterlinie van Nederland. © Rijan van Leest

Trappend door de polders rond Steenbergen, langs een aantal forten

ZuiderwaterlinierouteDe Zuiderwaterlinie voert van Bergen op Zoom in het westen van Brabant naar Grave in het oosten van de provincie. In deze serie gaan we te voet en per fiets langs de Brabantse vestingplaatsen. Vandaag deel 2:  fietsen rond Steenbergen. Het landschap rond de tweede vestingstad aan de westkant van de Zuiderwaterlinieroute herbergt genoeg locaties die uitnodigen om even af te stappen.

Volledig scherm
De rooms-katholieke Sint-Gummaruskerk in Steenbergen. © Rijan van Leest

We zetten onze verkenning van de Zuiderwaterlinie voort ten noorden van Bergen op Zoom. Per fiets ontdekken we het gebied tussen de Markiezenstad en Steenbergen. We volgen daarvoor de West-Brabantse Waterlinie-fietsroute van de ANWB. Om de aansluiting op de volgende fietsroute gemakkelijk te maken, starten we bij knooppunt 45 op de Schansdijk in Steenbergen. Daar wordt Fort Henricus gereconstrueerd. Van 1627 tot 1816 beschermde het fort de haven en de sluis van Steenbergen. Het vestingstadje werd voor die tijd regelmatig veroverd en geplunderd, maar daar kwam met Fort Henricus een einde aan.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom