Het tochtportaal zorgt ervoor dat de ingang van de Gertrudiskerk aan de Grote Markt kan worden gebruikt. Bezoekers stromen nu massaal toe.
Volledig scherm
Het tochtportaal zorgt ervoor dat de ingang van de Gertrudiskerk aan de Grote Markt kan worden gebruikt. Bezoekers stromen nu massaal toe. © Pix4Profs/Tonny Presser

Tochtportaal van Ro & Ad wint Erfgoedprijs Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Met het kerkportaal in de Gertrudiskerk aan de Grote Markt wint Ro & Ad Architecten de Erfgoedprijs 2019 in Bergen op Zoom. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt. ,,Een prachtig staaltje architectuur. De uitvoering is uniek. En past zowel bij de huidige tijd als het verleden.”

Zo jubelt de jury over het ontwerp dat het bekende architectenduo Ad Kil en Ro Koster (onder meer Mozesbrug, Pompejus) maakte voor de monumentale kerk aan de Grote Markt. ,,Een meerwaarde voor de kerk.”

Wens

Quote

Een prachtig staaltje architec­tuur

Jury , Erfgoedprijs Bergen op Zoom

Het tochtportaal in de Gertrudiskerk was een langgekoesterde wens. Van de gemeente, van de Lievevrouweparochie, van de stadsgidsen van de Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM). Jarenlang was alleen de ingang aan de Huijbergsestraat in gebruik. De ingang aan de Grote Markt kon niet met goed fatsoen worden opengezet, omdat het dan heel erg ging tochten in de kerk.

Het nieuwe tochtportaal rekent daar voorgoed mee af. En doordat de entree aan de Grote Markt nu openstaat, wandelen ook veel meer mensen de kerk spontaan binnen. Dat is althans de ervaring van de voorbije maanden van de stadsgidsen. Ze noteerden duizenden bezoekers per maand, terwijl het voorgaande jaren om slechts honderden ging. Was mei nog goed voor ruim 2000 bezoekers, in de maanden erna liep de teller snel op. Met een voorlopige piek van 4000 bezoekers in augustus, zegt Ad Segers, voorzitter van SBM.

500 euro

De Bergse Erfgoedprijs is dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De winnaars ontvangen naast veel lof en waardering een bedrag van 500 euro.

Voor de Erfgoedprijs van dit jaar waren vier projecten genomineerd. Naast het kerkportaal waren dat de tocht door historische kelders in de binnenstad van de stadsgidsen, de maquette van Het Markiezenhof die het blinden mogelijk maakt het stadspaleis te voelen en de restauratie van de St. Gertrudiskapel aan de Scheldelaan.

De uitreiking vond vrijdagavond plaats omdat dit weekeinde Kunsten in de Monumenten is, zoals de open monumentendagen in Bergen op Zoom worden genoemd. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom