Volledig scherm
Een voorbeeld van een tiny house op wielen. © Visuallity

Tiny houses: 5 redenen om kleiner te wonen

Tiny Houses. Ook in West-Brabant winnen ze aan populariteit. In plaatsen als Bergen op Zoom, Roosendaal en Breda zijn er concrete plannen of wonen er inmiddels mensen in de mini-huisjes. Vijf redenen waarom tiny houses zo in trek zijn. 

1. Lage kosten

De Tiny House ‘movement’ zoals we die kennen is ontstaan in Amerika, als antwoord op een serie gebeurtenissen die de huizenmarkt stevig aan het wankelen bracht. Door de instortende economie en rampen als orkaan Katrina raakten mensen hun huizen kwijt en starters konden moeilijker aan een woning komen. 

De behoefte aan betaalbare en flexibele woonvormen zorgde er voor dat mensen zoals Dee Williams en Jay Shafer als Tiny House pioniers hun eigen huisjes gingen bouwen. Om de beperkende wetgeving die eisen stelt aan de minimale afmetingen van huizen te omzeilen is men op het idee gekomen de huizen op trailers te bouwen. Zo ontstond er een hele interessante beweging met dito filosofie: de Tiny House movement. Inmiddels is de populariteit van de huisjes enorm in Amerika, er zijn honderden boeken, blogs, series als Tiny House Nation en de eerste Tiny House ‘Jamboree’ trok maar liefst 40.000 bezoekers. De rest van de wereld volgt en ook in Europa duiken er overal liefhebbers en bouwers op.  

De (bouw)kosten zijn uiteraard een stuk lager, in Nederland betaal je tussen de 30.000 en 50.000 euro voor zo'n huisje. 

2.Vrijheid

De meeste tiny houses zijn mobiel. Je kunt je huis dus meenemen wanneer je verhuist. Als je een baan elders aangeboden krijgt, of je bent je omgeving zat, haak je je huis aan je wagen en vertrekt. Dat is een vrijheid die veel mensen aanspreekt. Sommige mensen willen veel reizen, maar toch ook een eigen plekje hebben om naar terug te keren zonder zich druk te hoeven maken om de woonlasten.

Volledig scherm
Remco Stadhouders in zijn zelfgemaakte tiny house in Breda.

3. Eenvoudig leven, no stress!

Mensen kiezen voor een woonvorm als een Tiny House omdat ze beseffen dat de huidige standaard van leven niet bij hun normen en waarden aansluit. Ze willen leven met minder spullen, een simpel leven leiden waarbij de focus ligt op wat echt belangrijk is. Minder afleiding, bewuster leven en je passie najagen.

4. Duurzaamheid

Steeds meer mensen worden wakker en beseffen dat de manier waarop we met de aarde omgaan zo niet langer door kan gaan, de enorme negatieve invloed van onze consumptiemaatschappij op de natuur is overal om ons heen te zien. Mensen willen het anders, willen een bijdrage leveren aan de beweging die het tij zal keren. Door zelf zo duurzaam mogelijk te wonen en  en door zo een voorbeeld te geven aan de omgeving en mensen te informeren. Het wonen in een Tiny House past hier uitstekend bij. Bij de bouw van een regulier huis wordt zo ongeveer twee Tiny Houses aan afval geproduceerd. In een Tiny House produceer je veel minder afval en verbruik je minder energie en water.

5. Sociaal

In Nederland bestaan de tiny house-projecten bijna altijd uit meerdere woninkjes die bij elkaar in de buurt staan. Bewoners hebben vaak dezelfde levensinstelling en initiëren gezamenlijke (duurzame) projecten zoals het onderhoud van de moestuin. 

Bronnen: urbanchicks.nl, marjoleininhetklein.com

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
    PREMIUM

    Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

    Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom