Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser/Pix4Profs

Tijd

Van 't LandEr wordt weer volop gediscussieerd over de zomer- en wintertijd. Steeds weer diezelfde vraag: moeten we het verzetten van de klok afschaffen? En zo ja, kiezen we dan voor de wintertijd of voor de zomertijd?

Ik ben voor de zomertijd, maar wel met gemengde gevoelens. Tijdens de topdrukte op het bedrijf kon en kan er nog steeds lang doorgewerkt worden. Er zijn dagen geweest dat we tot half elf 's avonds in de weer waren. In die oogsttijd is er veel te doen en als het dan lang licht is, is dat mooi meegenomen.

Volledig scherm
Brina Franken. © Tonny Presser/Pix4Profs

Maar we begonnen ook vroeg en daar was ik minder gelukkig mee. Nog steeds vind ik het moeilijk om vroeg te beginnen. Ik hoop altijd dat één van de kinderen als eerste aanwezig kan zijn. Ook Paul, de jongste van ons gezin, kon en kan niet wennen aan de zomertijd. Ik denk dan ook dat zijn voorkeur uitgaat naar de wintertijd.

Jakko daarentegen kan altijd makkelijk uit zijn bed komen. Voor hem maakt het niet zoveel uit, wintertijd of zomertijd. Dat geldt ook voor Irene, die is daar net zo goed in. Caroline houdt meer van de avond dan van de ochtend, maar met drie kleine kinderen heb je 's morgens meestal geen keus. Toch denk ik dat zij ook zou kiezen voor de zomertijd.

Quote

Wintertijd is vrije tijd voor ons allemaal. Nog even geduld... Eerst dit seizoen nog even goed afsluiten

Brina Franken

Maar het was de afgelopen maanden niet altijd werken. Er zijn ook veel zomeravonden geweest dat we na het werk met zijn allen naar de Oesterdam reden. Eten mee of onderweg een frietje. Surfplank op de auto, zwembanden en andere opblaasbare attributen erbij en genieten maar. Het water inspringen om het stof van ons af te spoelen en lekker samen ontspannen.

Op 29 oktober gaat de wintertijd weer in. We hebben nog een kleine twee maanden zomertijd te gaan. Dan zit het seizoen er bijna op en gaan we een rustige periode in. Voor ons allemaal fijn, maar nog het meest voor de echtgenoten van de kinderen. Zij verdienen een groot compliment, want er wordt in de zomertijd best veel van hen gevraagd. De vrije tijd die er is, kan maar spaarzaam als gezin ingevuld worden. Ook wordt hen om hulp gevraagd als dat nodig is voor het bedrijf. Ze bakken pannenkoeken voor een kinderfeestje, doen boodschappen als we wat vergeten zijn of repareren iets in de speeltuin. Wintertijd is vrije tijd voor ons allemaal. Nog even geduld... Eerst dit seizoen nog even goed afsluiten.

Brina Franken

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom