Theo Schots, talenfreak in internationaal cijfertjesland
De sloop (2011) "Het fabrieksterrein is bijna een kale vlakte. Dat is voor veel Nedalcomensen raar, al wisten we al sinds 2004 dat er een sloop aan zat te komen. De meeste pijn was al geleden in februari vorig jaar, toen de laatste liters alcohol werden geproduceerd. Daarna was er nog voorraad die nog moest worden geleverd. Maar toch: vanaf toen was het stukken stiller. Je zag veel minder beweging op het terrein. En er miste geluid. Mijn kantoor zat zo'n beetje tegen het ketelhuis aan, daar hoorde je altijd wat. Nu was het ineens doodstil.
"Nedalco, a Cargill Brand staat er nu. Veel mensen denken dat we van die overname wisten toen we een deel van het Cargill-kantoor gingen huren. Dat was echt niet zo. De Amerikaanse leiding van dat bedrijf veranderde de strategie, wilde die alcoholproducent er toch bij hebben en wij merkten dat pas toen we naar dit pand op Theodorushaven waren verkast. Dat we onder een dak zaten heeft de zaak hooguit versneld."
"Ik begon hier in 1987, toen dit nog een beetje een Brabantse, lokale onderneming was. Daarna is heel wat veranderd. Onder leiding van wijlen Piet van Hoek is de technologie gemoderniseerd. Je zag het niet vanaf de buitenkant, maar we hadden de modernste alcoholfabriek van Europa.
"Tijdens het bewind van Alfred Derde lag de nadruk op expansie. We zijn op de internationale toer gegaan, met overnames in Italië en Duitsland. En met Ger Bemer verschoof het accent naar langetermijndenken. Hij wilde de organisatie verbeteren, zodat we de concurrentie zouden blijven aankunnen."
De brand (1998)
"Dat het alarm afging op kantoor, daar keken we niet zo van op. We vonden het een rare tijd voor een proefalarm, maar ach. Toen we ons verzamelden en het ontruimingssignaal kregen, wisten we dat het menens was. De ernst van de situatie drong pas goed door toen we buiten waren. We keken om en zagen de vlammen huizenhoog achter ons. De schrik en paniek sloegen toe. Dit is het einde van Nedalco, dachten we.
"Het vuur was bij de verladingsafdeling ontstaan en je zag het steeds verder naar de fabriek kruipen. Met een waar kunststukje van de brandweer, die een dertig meter hoog watergordijn opwierp, is die behouden gebleven.
"Op donderdag ontstond de brand. Het nablussen – of eigenlijk het laten uitbranden van een forse hoeveelheid alcohol – duurde tot en met dat weekeinde. Daarna zijn we weer aan de slag gegaan. Het was ellendig maar eigenlijk viel veel mee. Op iemand met een brandwond aan een vinger na, was iedereen ongedeerd. En de fabriek zelf was gespaard gebleven, waardoor we na een paar weken weer konden produceren.
"De brand ontstond vlak voor carnaval. Bergse Nedalco-medewerkers die normaal fanatiek vastenavend vierden hebben dat toen niet gedaan. Ons bedrijf gaat nu voor, zeiden ze. Dat is achteraf het mooie van die brand. Het heeft de betrokkenheid met Nedalco vergroot en het onderling vertrouwen versterkt."
De wol (1950)
"Ik groeide op in Tilburg, waar mijn vader en oom hun geld verdienden in de textielindustrie. Ze waren wolcommissionair, dus tussenpersoon tussen schapenboeren over de hele wereld en textielfabrieken in Nederland. Mijn vader maakte ook de teloorgang van die tak mee, in de jaren zestig en zeventig. Dus mij en mijn broers raadde hij wel aan carrière te maken, maar beter in loondienst.
In mijn geboortestad heb ik bedrijfseconometrie gestudeerd. Mijn eerste baan was bij Hoogovens, het tegenwoordige Corus. Investeringsvoorstellen doorrekenen, dat soort dingen. Na een jaar of vijf verruilde ik die baan voor een job bij de sector gemeentebedrijven van de gemeente Amsterdam. Daar was een boel te doen, maar ik ontdekte vrij snel dat nogal politieke overheidswereld het niet was voor mij. Bij het elektriciteits- en stadsverwarmingsbedrijf in Utrecht had ik ook met automatisering te maken. Ik was daar zo'n beetje de eerste computergebruiker. Stonden ze in de rij om mee te kijken, op die kolos van een IBM-pc. Ook bij Nedalco maakte ik de hele ICT-ontwikkeling mee."
De cijfers (1990)
"Toen ik in verband met een bedrijfsovername veel naar Italië vloog, heb ik meteen maar Italiaans geleerd. Dat was handig, omdat bij die fabriek weinig mensen Engels spraken. Maar ik vond het ook leuk, ik ben een beetje een talenfreak. Dat had ik aan het gymnasium overgehouden, maar was een beetje verstopt geraakt onder het rekenen. Natuurlijk vragen mensen weleens of jarenlang cijferwerk niet saai is. Dat is het nooit! Het is de kunst dingen uit de getallen af te leiden, verbanden te doorzien, conclusies te trekken. Dan is ieder cijfertje opnieuw boeiend.
Onderhandelen was ook een deel van mijn werk, dat klopt. Dat zat me niet in het bloed, maar ik ben erin bijgeschoold en met praktijkervaring groeide mijn zelfvertrouwen. Dan nog zijn er verschillen. Gesprekken met vakbonden zijn heel anders dan die met leveranciers. Dan gaat het niet over grondstoffen maar over mensen. Dan ben ik minder hard hoor. De onderhandelingen met de gemeente over de koop van het fabrieksterrein? Daar zeg ik niets over. Iedereen weet hoe gevoelig dat ligt."
De toekomst (2012)
"Ik mag nog een verlenging spelen. Dat ik met vervroegd pensioen zou gaan, stond al vast. Maar Cargill heeft gevraagd me nog dit jaar voor advieswerk beschikbaar te houden. Ik weet bijvoorbeeld vrij veel van accijnzen, daar wil het bedrijf nog gebruik van maken. Dat vind ik prima. Sinds 2009 werkte ik al korter, omdat ik in namens het bedrijfsleven in het Dagelijks Bestuur van Waterschap Brabantse Delta plaatsnam. Dat kost een paar dagen per week en is boeiend, dus dat blijf ik de komende paar jaar doen.
Daarna komt wellicht weer wat meer van de fotografie en het reizen. Voorlopig blijven we hier wonen. Een echte Bergenaar word ik geloof ik nooit. Maar in de gemeenschap hier voel ik me zeer thuis."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foodstoet in Bergen op Zoom: een feest met een gouden randje
BERGEN OP ZOOM - ,,De zon schijnt, het is druk, er is muziek, lekker eten, drankjes. Wat wil je nog meer?” Jeroen van Wijk, medeorganisator, is dik tevreden over deze onverwachte editie van de Foodstoet. Je kon er dit weekend over de koppen lopen. -
Veel schade na woningbrand in Putte
PUTTE - Een brand in Putte heeft dinsdag in de namiddag voor fikse schade gezorgd aan een woning. De middelbrand ontstond even voor 16.00 uur en woedde aan de Jordaensstraat. Dat is vrijwel tegen de Belgische grens. De vlammen zorgden voor flinke rookontwikkeling. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Grote hoeveelheid namaakparfum gevonden in opslagbox in Bergen op Zoom
BERGEN OP ZOOM - In Bergen op Zoom is een grote hoeveelheid vermoedelijk namaakparfum aangetroffen. Dat gebeurde maandag bij een preventieve controle van de boxen op drie opslaglocaties. Het spul lag in één box.
-
PREMIUM
Koos Moerenhout Classic trekt ruim duizend deelnemers: ‘Soms elkaar nog een beetje pijn doen’
STEENBERGEN - Alsof je verloren gewaande familie terugziet. Zo voelde het aan bij de start van de tiende editie van de Koos Moerenhout Classic, na twee coronaseizoenen. De fietsklassieker door de streek trok zaterdag ruim duizend deelnemers die konden kiezen tussen ritten over 85, 120 en 175 kilometer. ,,Zo blij dat het allemaal weer kan", zegt een van de deelnemers. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Binnenkort op de Grote Markt in Bergen op Zoom: ambachtelijke friet van Joep
BERGEN OP ZOOM - Joep Blokland, eigenaar van café ’t Locomotiefke, gaat nóg een pand uitbaten op de Grote Markt. Waar voorheen lunchroom Bites zat, start hij binnenkort een bar-frituur: Pommes Youpes. ,,Het wordt een gezellig Frans barretje, waar je wat kunt drinken maar ook een frietje kunt eten. Al onze producten zijn ambachtelijk en eerlijk.”
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom