Frontzangeres Maja Shining van Forever Still
Volledig scherm
Frontzangeres Maja Shining van Forever Still © Forever Still

Terug van weggeweest: Women in Rock Festival in Tholen

THOLEN - In 2012 blies Women in Rock haar laatste adem uit. Het bleef kriebelen bij de organisatoren. Zaterdag staan er opnieuw zes bands met dames in de frontlinie te rocken in Tholen.

Sinds 2005 is het eiland Tholen 'the place to be' voor dames met een groot rockhard en dito strot. De meeste bands die op het festival speelden waren niet voor de poes. 

Het idee ontstond in het brein van muzikant Pierre Bouwens. Een man. ,,Inderdaad, maar destijds bandlid van Nodal Point, met Mireille Quist als leadzangeres. We kwamen destijds veel rockchicks tegen. Waarom die niet eens samenbrengen op een festival?"

Quote

We kwamen destijds veel rockchicks tegen. Waarom die niet eens samenbren­gen op een festival?

Pierre Bouwens, muzikant

Na twee jaar Haestinge in Sint-Maartensdijk vonden de andere zes edities plaats in Meulvliet in Tholen. Bouwens: ,,Dichter bij West-Brabant, om meer publiek te trekken. We wilden met regionale bands, landelijke acts, een tribute groep en een internationale naam 500 bezoekers trekken. Dat bleek lastig.” 

Een gemis

In 2012 viel het doek. Toch hoorden Bouwens en medeorganisator Ton van Riet steeds vaker van ex-vrijwilligers en fans hoe zonde het was dat het festival er niet meer was. Dat bleek, ondanks de vele decibellen die de mannen hadden ondergaan, niet aan dovenmansoren gericht.

Bands

Bouwens: ,,Vorig jaar besloten we blanco, maar binnen hetzelfde principe, geschikte bandnamen te gaan noteren. Er zijn zoveel sterke rockdames, het programma vulde zich als vanzelf. We gingen voor twee coverbands uit de regio, GORS uit Middelharnis en Rock Solid uit Sint-Annaland. We zijn ook erg blij met de komst van Drive By Wire, de psychedelische rockband uit Deventer van zangeres Simone Holsbeek, ooit frontvrouw van Cords, en de Eindhovense formatie The Dirty Denims. Die 'happy hardrock band' is een oude bekende. De groep komt voor de derde keer een feestje bouwen."

Quote

Ze komen speciaal over vanuit Denemarken voor één show naar Tholen

Pierre Bouwens, muzikant

De door dames aangevoerde tributeband Grave Dohls speelt songs van de twee groepen van Dave Grohl: Nirvana en Foo Fighters. Als internationale naam lukte het Bouwens de aanstormende Deense alternatieve metalband Forever Still, met invloeden uit zowel de industrial- als gotic rock, te boeken. ,,Ik ontdekte hen in het voorprogramma van Lacuna Coil, een persoonlijke favoriet. Over een paar maanden gaan ze echt toeren, nu komen ze speciaal over voor één show naar Tholen!"

Women in Rock Festival: 5 oktober (19.00 - 01.30 uur) Meulvliet, Zoekweg 8, Tholen. Info/tickets via deze link

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom